Legger lokk på sentrumsdøden

Leder: Legger lokk på sentrumsdøden

Næravisa svarer på kritikk fra Volda Næringsforum

De siste årene har handelslekkasje og konkurser preget sentrumsgatene i Volda. I fjor toppet det seg med hele fem konkurser, like mange som de tre foregående årene til sammen. For ett år siden ble Facebook-gruppen «Gi nytt liv til bygda vår» opprettet i frykt for at Volda skal dø ut, og har fått over 2 000 medlemmer. Tidligere leder i Volda Næringsforum, Stefan Halck, sa i fjor til Møre-Nytt at han mener det har festet seg en holdning om at Volda er et vanskelig sted å drive butikk.

– Kom tilbake når vinklinga er mer positiv

Næravisa ønsket å snakke om hvorfor det har gått dårlig med bedriftene den siste tiden. Svaret vi fikk fra Roar Vikene i styret til Volda Næringsforum, var at butikkdød og utfordringer i varehandelen ikke er et spesielt fenomen for Volda. Han avslutter mailen til Næravisa med å si at vi er velkomne tilbake når vinklingen er mer positiv.

Vi reagerer på at Volda Næringsforum, som skal være ansvarlige for handelen og delvis blir finansiert av kommunen, ikke vil kommentere utviklingen.

Som lokalavis skal vi formidle det positive som skjer i næringslivet, men når Spinneriet og sentrumsgatene gliser mot oss som et tannløst smil, kan vi ikke la være å skrive om det også. Skal vi snu den negative trenden må vi fortsette å analysere hvorfor det er blitt som det er blitt.

Et naturlig handelssentrum

Historisk sett har Volda vært et naturlig handelssentrum, hvor både voldinger og studenter har satt sitt preg. Til tross for dette har handelsutviklingen latt vente på seg de siste årene. Vi trenger ikke se lenger enn til Ørsta for å se større vilje til å gjøre sentrum mer attraktivt for handel. Nabokommunen har vært tidligere ute med å utnytte handelsmulighetene, og dermed stjeler de kundene fra Volda.

Skal vi få en positiv utvikling trenger vi en ledelse som viser et ønske om å gjøre tiltak.

Volda Næringsforum og Volda kommune må finne ut hva som er unikt for Volda, og hvilke handelsmuligheter som finnes her. Vi kan kan ikke la sentrum dø ut, og bortforklare det med at det er et nasjonalt problem.