Frykter for unge homofile

Leve som homofil i småbygdene:

BROKNUSER: Knut-Andreas tror noen av de gamle tradisjonene er en hindring for flere homofile    foto: privat

Knut-Andreas Bjørke (23) mener Volda, og andre småsteder, har et problem med homofili. Nå tar han et oppgjør med tradisjonene. 

Nærnett skrev lørdag om reaksjonene til det skjulte kristne møtet om homofili. Nå forteller Knut-Andreas Bjørke fra Volda om oppveksten som homofil. 

 – Volda er selvfølgelig et fint sted å bo. Men for oss homofile, er det faktisk en del utfordringer som ikke alle ser. Mobbing og trakassering er bare noe av det, forteller Knut-Andreas.

Greide ikke å komme ut

 I en alder av 16 år fant han ut at han var homofil. Veien videre i livet har vært alt annet enn enkel. Han brukte hele fire forsøk på å komme ut av skapet. 

– Som ung måtte jeg snu ryggen til hvem jeg var. I min gjeng var det ikke godkjent å være homo. Når jeg snudde ryggen til, snudde jeg samtidig ryggen til de med det samme problemet.

Et oppgjør med det kristne 

Det er ikke ukjent at Volda har en kristen tradisjon. Dette er noe Knut-Andreas mener kommer i klammeri med de homofile.

– Det har alltid vært noen som har hatt en mening om homofile, lesbiske og transseksuelle. Dette er et stort problem i Volda. I mine øyne er det altfor stort fokus på det kristne der, sier han.

– Det er selvfølgelig mange som støtter det. Men jeg har likevel havnet i konfrontasjoner med høykristne som mener at du bare må be til Gud for å bli forandret. Enkelte lever fortsatt i gamledager i Volda. Noen ganger føles det som vi lever i 1970 her, mener han.

LES OGSÅ: Ville holde kontroversielt homo-møte skjult

 «Jævla homo» og trusler

Noe av det Knut-Andreas reagerer sterkest på er hvordan «homo» har blitt et skjellsord i skolegården.

– I dagens Volda og andre samfunn blir homofili brukt som skjellsord. Folk burde virkelig tenke over hva de sier, sier han.

ANTIHOMO: Denne lappen havnet i postkassene til beboere i Volda

I april blåste det sterkt i homodebatten i Volda, da det ble sendt ut flere lapper med stygg påskrift om en anti-homodemonstrasjon. Knut-Andreas var tilfeldigvis i Volda med kjæresten da dette skjedde.

– Selv om det ble ment som spøk, er det fortsatt folk som gjør sånne ting. Det sårer meg virkelig. Sånne episoder gjør at man setter spørsmålstegn ved seg selv. Man tenker på seg selv som annerledes. «Skal jeg virkelig være den jeg er?» dukker opp i tankene.

Flyttet vekk fra Volda

I 2016 ble Knut-Andreas lei og flyttet vekk fra Volda. Han ønsket seg til et miljø hvor han kunne finne seg selv i en frihet og identitet uten dømming. Nå bor han i Molde, hvor han studerer vernepleier ved høgskolen. Tilværelsen er mye bedre for ham.

– En av grunnene til at jeg flyttet fra Volda, var at jeg kunne komme til et større miljø for å føle meg 100% som meg selv. Det er det beste valget jeg har gjort. Nå har jeg har blitt nestleder for en skeiv organisasjon, «Molde på Skeiva» i Molde. Volda er for lite, og samtidig er det ikke noe tilbud for folk som er annerledes. Du hadde aldri sett en mann kledd som dame i Volda.

Flere der ute

Etter den vanskelige oppveksten er Knut-Andreas overbevist om at det er flere i Volda og andre småsamfunn som er i samme situasjon.

– På sånne småplasser føler man seg veldig fanget. Selvfølgelig er ikke alle sånn, men det er for mye fokus på gamle tradisjoner. Det merker man på gata, man kan fortsatt risikere at folk kaller deg stygge navn. Selv har jeg blitt kalt for «fag» og «balleslikker» på åpen gate, forteller han.

– Det er fortsatt ungdommer i tenårene som ser på seg selv som et problem. Det er viktig at dette kommer ut i offentligheten. Det er ikke bare legning, det er følelser. Det er livet vårt, utdyper Knut-Andreas Bjørke. 

Torgeir Knutsen

Les flere artikler fra Torgeir Knutsen.

Journalistikkstudent ved høgskolen i Volda