Louise Engeseth er Voldas håp i Norske talenter

Louise Engeseth

Louise Engeseth (16) satser på musikken i norske talenter.
Foto: Facebook

16-åringen fra Volda er med videre i Norske talenter

- Jeg begynte å synge da jeg var 10 år. Sanglæreren min hørte tidlig at jeg kunne nå de høyeste tonene, og at jeg passet til klassiskmusikk.

Men Louise Engeseth startet ikke musikkarrieren med sangtimer. Året før begynte hun å ta fløytetimer og det var fløytelæreren som tok henne inn i sangens verden

- Det var slik jeg fikk sangtimer. Jeg sa til fløytelæreren min som seinere ble sanglæreren min at jeg hadde skikkelig lyst på sangtimer, forteller hun.

Louise begynte dermed å synge innenfor sjangeren klassisk og den første sangen hun lærte var «Pie Jesu». To måneder etter hun begynte å ta sangtimer var hun med på en konsert i kirken, og siden den gang har 16 åringen blitt trygg på scenen.

Klassisk er vanskelig

- Det er ikke bare å synge. Mye handler om hvordan du har føttene dine, og du skal slappe av i halsen.

Louise nevner at kontroll på nervene også er avgjørende. Men nerver kan fort oppstå når man deltar på en av Norges største talentkonkurranser, som sendes på tv.

- Jeg liker meg veldig godt på scenen, så når jeg begynner å synge er jeg ikke nervøs, sier hun.

Men da hun møtte opp på audition på Norske talenter var det en litt annen stemning.

- Når du har en egen konsert så kommer folk for å høre på deg. Da får du ro, men Norske talenter var det et litt annet press fordi du skal konkurrere med så mange andre.

Ungdommens musikkmesterskap

Norske talenter er ikke Louises første konkurranse. Hun har tidligere vært med på Ungdommens musikkmesterskap, der man skal synge et repertoar på ti minutter foran et dommerpanel. Etter å ha framført repertoaret fikk hun førstepris i det regionale mesterskapet og ble sendt til finalen som endte med andrepris.

- Jeg traff så uendelig mange flinke folk når jeg var i finalen, forteller hun. 

Vil satse på musikken

- Jeg har veldig lyst å satse på sang. Det er derfor jeg er med på norske talenter. Men jeg vet ikke om jeg vil ende opp i operaen eller holde kirkekonserter.

Uansett hvordan det går i Norske talenter er det neppe det siste vi får av Louise. Hun har flere tanker om hvordan hun vil. Etter videregående vil hun studere sang i utlandet og få treffe flinke musikere.

- Målet er å være med på store ting, sier hun.

Og nå som jenta fra Volda er med i Norske talenter og har mottatt sitt første fanbrev, kan man trygt si at sangkarrieren er godt i gang.