For Mathis Nango er kunsten en livsstil

– Kunst er en god vei til en forståelse av seg selv og andre

Han har bygget to atelier vegg i vegg med huset sitt i Volda. Møt kunstneren som er nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. 

Kunstneren Mathis Nango har bodd i Volda de siste 15 årene. Egentlig er han født og oppvokst i en liten samebygd i Finnmark, men kjærligheten brakte ham hit til bygda. 

– Kona mi er fra Ørsta, så det var kjærligheten, kan du si, sier han. 

Kunstneren var lektor i formgiving tidligere, og er nå pensjonist. Det gir mer tid til utfoldelse i atelieret. Kanskje er det denne ekstra tiden som har lagt grunnlaget for en nominasjon til Nordisk Råds Litteraturpris. 

Originalillustrasjonene til diktsamlingen.
ORIGINALENE: Her er originalillustrasjonene til boken med den norske tittelen "Dette er ikke den jorda". Foto: Silje Holtan Enghaug

Volda gir roen

Selv om kunstmiljøet er mer utbredt i litt større byer, sier han at det å bo på en mindre plass gir ro i sjelen, noe som er bra for kunsten. Og det er ikke mangel på interesse for kunsten i nærmiljøet.

– Jeg hadde et atelier i Bergen før, og det var mye travlere. Her har jeg mer tid til refleksjon og mer tid til å jobbe. Tempoet går ned, og det er en stor fordel som kunstner. 

Nango forteller at kunsten alltid har spilt en stor rolle i livet hans. Han har hatt sitt eget atelier siden 1987, altså litt over 30 år.

– Jeg  ar alltid vært interessert i å uttrykke meg selv og finne ut hvem jeg er. Det er et stort spørsmål. Man kan jo bruke et helt liv på å finne ut det, og kunst er en god vei til en forståelse av seg selv og andre.

Nango har tidligere malt til utstillinger, men nå har han blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris for sine illustrasjoner i den samiske diktsamlingen "Ii dát leat dat eana", skrevet av Inga Ravna Eira. Å illustrere bøker har han aldri gjort før. Denne diktsamlingen har påvirket hans tanker om miljø. Dette sees også i hans kunst. 

– Jeg har blitt mer involvert i miljøspørsmålene og klimakrisen gjennom arbeidet med illustrasjonene til boken, forteller han mens han sitter foran sitt eget, litt dystre kunstverk "Klimarapport".

Mathis Nango og maleriet "Klimarapport"
INSPIRASJONSKILDEN: Nango fikk inspirasjonen til maleriet "Klimarapport" gjennom arbeidet med boken. Foto: Silje Holtan Enghaug

Forhåpningene er selvfølgelig en pris.

– Det hadde vært en fjær i hatten, også for samisk litteratur. Jeg tror faktisk det bare er en same som har fått prisen før, Nils-Aslak Valkeapää, og det er over 30 år siden. 

Nango er selv samisk, men lærte ikke språket da han gikk på skolen. For han betyr det mye å kunne bidra til en slik bok. 

– Det er flott. Jeg er heldig som har fått en sånn oppgave.

Nå holder kunstneren på å forberede to utstillinger. En i Trondheim til jul, og kanskje en her i Volda, men han legger ikke skjul på at han kunne tenke seg å illustrere flere bøker. 

 

Nordisk råds litteraturpris har blitt utdelt siden 1962 og gis til et skjønnlitterært verk som er skrevet på ett av de nordiske språkene. 13 nordiske romaner, noveller og diktsamlinger er nominert til Nordisk råds litteraturpris 2019. Vinneren blir offentliggjort den 29. oktober i Stockholm.
Kilde: https://www.norden.org/no