Nylig norgesmester klar for EM 

Matias Sætre er norgesmester i biljard

I AKSJON: Matias Sætre, her under NM i Oslo i september. Foto: Andreas Sætre

Matias Sætre fra Larsnes fikk biljardbord til 10-årsdagen. Siden har han trent hardt, i helgen ble han norgesmester. Neste uke står EM i Portugal for tur.

Ved biljardbordet i garasjen tilbragte Sætre mange timer i løpet av barndommen. Han spilte bare for underholdningens skyld, og kunne finne på å stå i opptil seks timer hver eneste dag. I 2013 begynte han å spille turneringer, og treningen utviklet seg til å være mer seriøs. Matias måtte nå begynne å utvikle seg som spiller.  

– Det siste året har jeg trent litt annerledes, og det er kanskje en av grunnene til at jeg har gjort det så bra. Jeg har trent en del på brekk, altså åpningsstøt, som kan være helt avgjørende på toppnivået der jeg er nå. Jeg har også lest en del om mental trening, som er utrolig viktig i en kampsituasjon.

Sætre mener viktigheten av det mentale aspektet er undervurdert i biljardsporten.

– Marginene mellom seier og tap er små!

FOKUSERT: Biljard krever mye mental trening og fokus. Foto: Stefan Borup

Larsnes bedre enn i Bergen

I fjor høst flyttet Matias fra Larsnes på Gurskøya til Bergen. Her studerer han økonomi og administrasjon ved Norges Handelshøyskole. Flyttingen førte til at han måtte endre treningsvanene sine.

– Dessverre får jeg ikke trent like mye biljard her i Bergen som det jeg fikk hjemme på Larsnes. Der hadde jeg mitt eget bord i garasjen og kunne spille når jeg ville.

I Bergen må Matias reise et stykke for å få spilt. Det gjør at treningene må planlegges, og øktene gjerne blir mye lengre.

Hadde ikke råd til feiltrinn

I helgen ble Sætre norgesmester.  Han mener at det var det mentale som slo ut som avgjørende faktor. 

– Før kampen innstilte jeg meg på at motstanderen, Vegar Kristiansen, kom til å være skjerpa og på topp. Jeg tenkte han ikke kom til å gjøre noen feil, og at jeg måtte spille på topp.

Og kampen begynte slik Matias hadde planlagt.

– Jeg starta bra og putta 43 kuler på rad uten å bomme. Da svarte han med hele 111 kuler på rad uten bom, før han var uheldig og den hvite kula gikk i hullet.

Sætre mener det var den mentale treningen som hjalp han i dette avgjørende øyeblikket.

– Jeg hadde fortsatt troa på at jeg kunne vinne, og var nok også den eneste av alle som var tilstede som trodde det. Jeg hadde ikke råd til å gjøre en eneste feil, og er derfor utrolig fornøyd med hvordan jeg klarte å prestere under press!


Det er første gang under et åpent NM at jeg har sagt til meg selv at ”Dette skal jeg vinne!”

Et skritt nærmere målet

Den 18.mars begynner EM i Portugal, og Sætre er klar for å gi det han har.

– Forhåpentligvis er treningen godt unnagjort allerede, det viktigste vil være å ikke ha for store forhåpninger, da nivået er skyhøyt.

Matias har alltid drømt om å vinne medalje i et mesterskap som EM eller VM, så deltagelsen i EM er absolutt et skritt i riktig retning mot målet. Til tross for et innebygd vinnerinstinkt og klare fremtidsmål, har ikke Matias noen klare mål for akkurat dette europamesterskapet.

– Det viktigste er at jeg spiller bra, og dersom jeg gjør det spiller det ikke så stor rolle hva plasseringen blir. Det er tross alt første gang jeg spiller EM på seniornivå! Men når det er sagt, så har jeg alltid troen på at jeg skal vinne når en kamp settes i gang.