Menn vil ikke ha mange barn

Menn vil ikke ha mange barn

Nicholas Segura trives godt uten barn. FOTO: Tora Øgrim.

Statsminister Erna Solberg oppfordrer alle til å få flere barn, likevel synker fødselstallene over hele landet, også i Møre og Romsdal. Forskere mener menn kan være noe av grunnen. 

 

Kvinner ønsker seg i snitt 2,36 barn, dette er noe høyere enn snittet til menn som ligger på 2,09 barn. Dette kommer fram av svarene til 7794 personer som har deltatt i en ny spørreundersøkelse fra Instituttet for samfunnsforskning.  

 En av forskerne bak rapporten “Årsaker til fruktbarhetsfallet”, Sara Cools, har prøvd å finne ut hvorfor menn vil ha færre barn enn kvinner: 

–  Når vi har spurt folk om grunnen til at de ikke fikk flere barn, så svarer menn som den aller viktigste grunn at de selv ikke ønsker seg flere barn. Spør man derimot kvinner peker mange på at partneren ikke ønsker seg flere barn, ifølge spørreundersøkelsen.

I 2018 fikk vi i snitt 1,6 barn her til lands, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB). Dette er vesentlig lavere enn 2009, da vi fikk 2,0 barn. Samme tendens ser vi i Møre og Romsdal der vi har gått fra 2,1 til 1,7 barn i samme periode. 

 

Ikke bare menn som er problemet 

Gjertrud og Jostein Rotevatn har tre barn, som alle var ønsket og planlagt. De sier de til og med kunne  tenkt seg flere. 

–  I bryllupet hadde vi kransekake, og slik tradisjonen sier skulle vi ta av ringene etter hvor mange barn vi skulle ha, og da tok han av fem. Da var det jeg som tenkte det var litt mange, ler Gjertrud. 

De synes ikke det er en forskjell på kjønnene. Gjertrud tror grunnen kommer av ønsker om jobb og karriere. 

–   Det jo så mye elendighet i verden, og man lurer jo på hvordan det skal gå.

Det er Jostein enig i.

–  Jeg kjenner en som ikke vil gifte seg eller starte familie, fordi han ikke vet hvor verden går, sier han.

 

Gjertrud og Jostein Rotvatn tror ikke det er en forskjell på kjønnene. FOTO: Tora Ørgrim.

Folk venter for lenge

Arve Digernes sier at han og kona var enig om at tre barn var akkurat passe. Han tror grunnen til at folk ikke får flere barn er at de går på skolen for lenge.

–  Nå går de på skolen til de er 30 år, jeg var 25 da jeg fikk mitt første barn. Nå må man jo bare vente og vente, og da blir det jo ikke unger. De skal bli rike og få hus før de får unger. Vi flyttet inn i et hus som var halvferdig. Man kan ikke vente på at alt skal være klart. Folk må få flere barn, fastslår Digernes.

Arve Digernes
Arve Digernes fikk barn allerede som 25 åring, han mener folk venter for lenge. FOTO: Tora Øgrim.

Vil ikke ha barn

Nicholas Segura har ingen barn, og han har heller ingen planer om å få det.

–  Jeg og min samboer var ikke interessert i å få barn. Men vi var veldig unge da vi møttes, så vi bestemte oss for å vente til vi var 30 år og snakke om det igjen. Det er fem år sida nå og vi har fortsatt ikke ombestemt oss.

Han har ikke noen spesiell grunn uten om mangel på interesse. 

–  Jeg vokste opp med mange søsken, og jeg trodde det var meninga at også jeg skulle få barn. Men da jeg blei gammel nok skjønte jeg at jeg ikke trengte å følge forventingene om å få egne barn. Vi har nok med hunden vår, smiler Segura.