Miljøsparing utelukker ikke komfort

toalettpapir forskjellige

Stort sortiment: mye å velge i, og de fleste variantene på markedet er miljøvennlige. Foto: Bernhard Moe Nyquist

Komfort, pris eller miljøvennlighet? Du trenger ikke nødvendigvis velge.

Smaken er som baken, og derfor avhengig av egne preferanser. I fjor ble det omsatt forskjellige typer toalettpapir for til sammen 1,1 milliarder kroner, viser tall fra Nielsen Scantrack. Dette gjør toalettpapir til en viktig klimasak. 

Monopol på miljø

I sammenheng med miljø- og klimasaker, har Svanemerket få konkurrenter. Du kan finne Svanemerket på forskjellige typer ting, også på klimavennlig toalettpapir. 

Gro Ellen svanemerket pressebilde
Gro-Ellen Linnås, kommunikasjonsrådgiver i Svanemerket Foto: Miljømerking

– Om du skal kjøpe toalettpapir, burde du se etter Svanemerket, sier Gro-Ellen Linnås, kommunikasjonsrådgiver i Svanemerket til Nærnett.

Til tross for at toalettpapir brukes flittig i de aller fleste hjem, er det ikke nødvendigvis enkelt å vite hvordan dine valg kan påvirke miljøet. 

– Toalettpapirproduksjon kan gjøres på forskjellige måter. Svanemerket står for bærekraft, og er et kvalitetstegn som ikke er lett å oppnå, sier Linnås. 

Klimavennlig komfort

Det er lett å tenke at komfort trumfer klimavennlighet, men slik trenger det ikke nødvendigvis være.

– Når det gjelder kvalitet og komfort er svanemerket dopapir akkurat like bra som annet, forteller Linnås.

Svanemerket stiller strenge krav, som sørger for at utvinning og produksjon skal være bærekraftig for fremtidige generasjoner.

– Vi ser på hele livssyklusen, og legger til rette for gode valg for forbrukere. Alle klima- og miljøaspekter som er relevante for den aktuelle toalettpapir-rullen vurderes før den merkes med Svanemerket, påpeker Linnås.

Høytidelig toalettpapir

Forskjellige høytider markeres med symboler på toalettpapiret. Nisser i juletider, og påskekyllinger i påsken. Til tross for at en kan tro at dette vil gjøre papiret mindre miljøvennlig, er ikke dette tilfellet.

– Vi ser at slike dekorasjoner ikke påvirker miljøvennligheten. Samme krav stilles til fargestoffene, og vi ser ingen betydelig forskjell på miljøvennligheten, avslutter Linnås.