Leder: Krigen mot narkotika

De siste to ukene har Næravisa og Nærnett fulgt tre rettssaker i Volda tingrett. Alle de tre sakene har en ting til felles: rus. To av sakene handler om større beslag av amfetamin og andre typer narkotika, den siste om en ung mann som blant annet har begått innbrudd og hærverk i ruset tilstand.

På Nærnett finner du nå en serie saker om narkomiljøet på Søre Sunnmøre (se nederst i denne artikkelen). Du kan lese at politiet er bekymret over stadig flere narkotikasaker med større mengder hardere stoffer, og flere narkotikarelaterte lovbrudd. Er krigen mot narkotika tapt?  

Lensmann Guttorm Hagen forteller at han er sikker på at et rusfritt samfunn er urealistisk. Samtidig ønsker han å opprettholde dagens lovgivning. Det høres litt ut som å ta til takke med Sisyfos-arbeid (evigvarende): ingenting hjelper, men vi må for all del fortsette å rulle steinen oppover det samme fjellet, selv om den alltid ruller ned igjen. 

Eller finnes det alternativer som er verdt å diskutere? I dag har blant annet Nederland, Sveits, Portugal og nesten halvparten av statene i USA myknet opp på forbudslinja. I Portugal var nesten én prosent av befolkninga avhengig av heroin ved årtusenskiftet, på tross av streng narkotikapolitikk. I 2001 bestemte landet seg for å prøve noe nytt, og avkriminaliserte all bruk. Siden har rus-statistikken i landet gått stabilt nedover, og de er nå blant landene med aller færrest overdosedødsfall i Europa. Norge er forøvrig blant landene med aller flest.

I forrige uke skrev Næravisa om aktiv dødshjelp og andre vanskelige spørsmål politikerne ikke tør å snakke om. Utfra de siste par ukenes dypdykk i Søre Sunnmøres narkomiljø kan det se ut som at vi kanskje kan føye et punkt til på den lista.    

Les om rusmiljøet på Søre Sunnmøre:

Del 1: Rusmiljøet har hardnet til 

Del 2: «Marius» selger hasj

Nærnett

Les flere artikler fra Nærnett.