Debatten om C-vitaminbehandlingen fortsetter

C-vitaminbehandling mot sepsis

Det gikk kort tid fra Rolf Arne Skår dro til legen med influensa til han lå på Volda sjukehus med kritisk blodforgiftning. Den dag i dag er han glad for at overlege Eivind Hustad Vinjevoll ga han C-vitaminbehandling, og mener det reddet livet hans.

 

Det er mye som skal til for at Rolf Arne Skår ringer inn syk på jobb. Likevel kan det at han dro til legen med det han trodde var influensa ha reddet livet hans. Rolf Arne hadde fått septisk sjokk, også kalt blodforgiftning.

Han husker ikke så mye som skjedde der han lå i sykehussengen, kun noen korte glimt. Kona Marit Anne og alle tre barna ble oppringt av sykehuset med beskjed om å komme raskt, for det kunne gå begge veier. Det haster. Han kan huske stemmer som sier "No mysse vi nå, no mysse vi nå" rundt seg.

Overlegens valg kan ha reddet liv

Men for Rolf Arnes del gikk det bra. Han overlede septisk sjokk, og mener selv at med alt han har lest om sepsis og C-vitaminbehandlingen i ettertid at det var det som reddet livet hans. Volda sjukehus har siden 2017 tilbudt en behandling rettet mot pasienter som får kritisk blodforgiftning. Det er overlege ved intensivavdelinga Eivind Hustad Vinjevoll som tok valget om å innføre denne behandlingen for sine pasienter.

Etter at TV2 sendte en lengre reportasje om denne behandlingen tidligere i år, har Vinjevoll fått massiv oppmerksomhet. Flere mener C-vitaminbehandlingen bør benyttes flere steder, mens flere forskere og overleger er kritiske. De mener at Vinjevoll ikke kan dokumentere godt nok at det er nettopp C-vitaminet som redder liv. Overlegen selv mener at siden det gjelder kritisk syke pasienter, er det bedre å benytte mulige løsninger heller tidlig enn sent. Vinjevoll sier også at behandlingen ikke er farlig, og at den derfor bør benyttes slik at alle mulige løsninger er prøvd ut.

Får kritikk

Etter at behandlingen ble kjent for medienorge har overlegen fått kritikk fra flere hold. Enkelte forskere og overleger ved andre sykehus i landet mener behandlingen bør forskes mer på før den tas i bruk. Forsker ved geminisenter for forskning, Randi Marie Mohus, opplyser om at hadde det vært nok dokumentasjon på at C-vitaminen virker, så hadde alle brukt det. 

- Det store spørsmålet er om det har den kjempeeffekten på dødeligheten mot sepsis. Hadde vitamin C virket, så hadde vi visst det, poengterer Mohus.

Takker Vinjevoll 

Rolf Arne blir tydelig rørt når han snakker om hva som skjedde den gangen. Den dag i dag er han veldig takknemlig over at han kom ut av det med livet i behold. Som tidligere sepsispasient  er han glad over at Vinjevoll tok et valg om at behandlingen tilbys på Volda sjukehus. Han er også veldig glad for at behandlingen fortsetter, slik at flere liv muligens kan reddes. På spørsmål om han mener det var C-vitaminbehandlingen som reddet livet hans så svarer han:

- Med alt det jeg har lest om det i ettertid, så ja, avslutter han.

 

- Sepsis er også kjent som blodforgiftning, og er en alvorlig infeksjon.

- Sepsis er en av de vanligste dødsårsakene på norske sykehus.

- Pasienter med sepsis behandles på sykehus med antibiotika, oksygen og væske. De aller sykeste må behandles på intensivavdeling.

- 6 - 10 millioner mennesker dør av sepsis hvert år i hele verden. 

- De vanligste infeksjonene som kan forårsake sepsis er lungebetennelse, urinveisinfeksjon eller en hudinfeksjon. 

Kilde: Geminisenteret for sepsisforskning.