Ung filmskaper gjør suksess med kortfilm

Kortfilm fra Hareid ble prisvinner

Forrige uke vant kortfilmen fra Hareid, «The Letter», hele fem priser på to filmfestivaler.

Det er nitten år gamle Simon Gjerde Tonev som står i spissen for den prisvinnende kortfilmproduksjonen. I helgen var han og flere andre fra på Lillehammer for å overvære Amandus-festivalen, der «The Letter» var nominert til Amandus UNG (16-20 år) i kategorien fiksjon. Den prisen glapp, men festivalgjengerne var tydeligvis uenige med juryen, og stemte frem filmen til publikumsprisen. Enda bedre var resultatene på Sogndal Filmfestival på torsdag, der sunnmøringene stakk av med fire av fem mulige priser; beste regi og manus, beste etterbehandling, juryprisen og publikumsprisen.

– Krig er bullshit

«The Letter» handler om en soldat i strid, og brevet han skriver til kona og sønnen som venter hjemme. I brevet reflekteres det rundt temaer som krig, menneskelighet, kjærlighet, å forlate et barn, håp og hevn – tunge temaer for en nittenåring, som fikk hjelp av blant annet to som er fedre for å skrive selve brevet.

– Det er jo egentlig et budskap om at krig er bullshit. At mennesker er mennesker uansett hvor de kommer fra, og at hat må bekjempes med kjærlighet, ikke mer hat, sier Simon.

Arthur Hareid som soldat i kortfilmen «The Letter».
Arthur Hareid som soldat i kortfilmen «The Letter».

Se hele «The Letter» her

I en film med mange sterke følelser og tøffe scener i harde omgivelser, har det krevd mye av skuespillerne. Arthur Hareid (23), som spiller hovedrollen som soldat og far, forteller om kalde og våte dager i Kvitneset. Og selv om både han og medspiller Ramy Ouba (22) roser Simon for å være grei å jobbe med, er det – riktignok med mye latter – tydelig at gutta innimellom kanskje var litt lei.

– Du må jo si sitatet du plagde oss med hver eneste dag med filming, Simon, sier Ramy.

– Ok, ok! Du vet hvor Arthur sitter og skjelver i åpningsscena? Det var ekte. Folk ble sjuke, og alle hata meg, ler Simon.

– Så hver dag siterte jeg Peter Jackson: «Pain is temporary, but film is forever».

Arthur og Ramy ler og rister oppgitt på hodet, sannsynligvis glade for å nå være inne i en varm stue mens det regner på Hareid.

Mye dugnadsarbeid

Tross sin unge alder, har Simon allerede lagd film i ti år.

– Da jeg var ni år bestemte jeg meg for at film var det jeg hadde lyst til å drive med. Så jeg og to kompiser startet en høstdag med kompaktkamera og lagde film. Men det gikk ikke så bra, den filmen trenger vi ikke snakke om, flirer han.

– Men etter det visste jeg at å være filmregissør, og det å kunne fortelle en historie, var det jeg ville.

Siden da har nittenåringen laget reklamefilm, musikkvideo, dokumentarfilm og en tidligere kortfilm i tillegg til «The Letter». Men han er ikke bare regissør – Simon både skriver manus, filmer og klipper i tillegg.

– Jeg tror det ofte kan bli sånn når du lager din egen film, at du har lyst til å ta del i alt sammen. Men jeg tror jeg har vært flinkere på denne produksjonen til å gi fra meg ansvar og gi folk mer kreativ frihet, forteller Simon, som er opptatt av å understreke at filmen har vært et samarbeid mellom innsatsvillige hareidinger.

– Det har vært mye dugnadsarbeid. Dette er ikke mitt, eller Arthur eller Ramy sitt arbeid alene, men alle sammen som har stått på for å få til filmen. Uten dem hadde det ikke vært mulig.

Etter de siste dagenes suksess, har ikke filmskaperen tenkt å gi seg med det første. Han forteller at etter å ha blitt ferdig med åtte ventende oppdragsprosjekter, så skal han kanskje ta seg tid til en pause før han setter i gang med neste kortfilm.

– Det blir flere. Det blir det helt til den dagen vi eventuelt hadde stått på Oscar-utdelinga. Vi skal holde på helt til vi dør, avslutter han.