Talentsatsingen vokser i Hødd

Flø klar for EM-kvalik for Norge

Elias Martin Flø (17) er en av mange unge og lovende fotballspillere i Hødd. Mandag 6.mars fikk han beskjeden om at han var tatt ut til å representere Norge sitt U17-landslag i EM-kvalifiseringen i Ungarn i perioden 18-26.mars. Nærnett var tilstede like etter at uttaket ble offentliggjort.

– Jeg fikk nettopp vite det. Det er utrolig kjekt, smiler unggutten.

Mens unge Flø trener med rekruttene på den ene siden av Høddvoll Stadion, trener A-laget ved siden av. A-lagstrener Sindre Eid stråler når vi forteller han om at unggutten er tatt ut til landslaget.

– Er han det? Strålende! Supert! Elias har vært med en stund nå. Han er ung og ekstremt treningsvillig, så dette er virkelig artig for både han og klubben, sier Eid.

At Flø ikke er med på a-lagets trening, når han er tatt ut til U17-landslaget er heller ikke tilfeldig. Eid kan fortelle om gode samtaler i klubben innad, og ikke minst mellom klubb og landslag.

Hødd-trener Sindre Eid er godt fornøyd med Flø og resten av ungguttene i Hødd.
FOTO: Morten Asbjørnsen

– Elias trener cirka like mye med A-laget som med juniorlaget. Da får han utfordre seg når han er med oss, og ikke minst ha følelsen av å være blant de bedre spillerne med rekruttene. Dette er noe både klubb og landslag er enige om, forteller han.

Får frem unge talenter

De siste årene har Hødd fått frem mange gode fotballspillere. Navn som Sivert Heltne Nilsen, Ørjan Håskjold Nyland og Pål André Helland er bare noen av de som har tatt steget opp gjennom klubben. Sportssjef i Hødd, André Nevstad kan fortelle om en veldig positiv utvikling klubben har hatt på nettopp spillerutvikling, og sier at mye ligger i å gi ungguttene sjansen.

– Vi vil være en klubb som satser på de unge. Vi gir spillere muligheten, og i år har vi allerede signert tre spillere opp fra rekruttstallen. Utenom disse har vi også mange fremadstormende spillere som banker på døren opp til A-stallen, sier han.

At Hødd rykket ned fra OBOS-ligaen til PostNord-ligaen i fjor kan også åpne noen muligheter for flere opptredener av unge spillere.

– Det kan selvsagt åpne seg flere muligheter nå. Steget blir kanskje ikke like stort for de opp her, enn det hadde blitt til OBOS, men samtidig så er klubben innstilte på å rykke direkte opp igjen, så det viktigste er at de viser den indre motivasjonen, og er villige til å legge ned hardt arbeid, påpeker Nevstad.

Også Sindre Eid er med på det sportssjefen sier. Eid har over 400 kamper for Hødd, og ifølge han selv har det vært noe ekstraordinært med de siste generasjonene av unge talenter i Hødd.

– Jeg syntes det er litt spesielt at så mange spillere har så bra nivå som de viser nå. Da blir det til at vi prøver å gi mange muligheten til å kjenne på nivået til A-laget, og til tider har det kanskje blitt i overtall mange unge som har vært med, forteller 42-åringen.

– Ønske om å ta det et steg videre

Team Søre er andre steg i Norges Fotball Forbunds Landslagsskole. Hvor hensikten er å identifisere de mest lovende spillerne i regionen. Hødd har fått hovedansvar for bylagskonseptet Team Søre, hvor Sander Håskjold Nyland, er koordinator. Han er glad for at klubben øker satsingen på Team Søre.

Sander Håskjold Nyland ser lyst på fremtiden til både Team Søre og Elias Flø 
FOTO: Morten Asbjørnsen

– Det har alltid vært et godt tiltak med dyktige folk rundt Teams Søre tidligere i år, men nå har vi lyst å ta det et steg videre. Hødd har fått mer ansvar og med Team Søre-prosjektet er det enklere for oss å kartlegge og utvikle spillere i de lokale klubbene rundt oss, sier Håskjold Nyland.

Nå skal Team Søre få på plass flere treninger og flere trenere fra Hødd-leiren.

– Potensialet er stort og det vi ønsker nå er å utnytte det med å øke ressursene til Team Søre. Slik kan vi få frem enda flere gode spillere fra Søre Sunnmøre, forteller Sander Håskjold Nyland.

Vil ut og besøke lokale klubber

Til nå har det vært slik at breddeklubbene melder inn spillere som de mener passer til Team Søre. Dette er første steg i NFFs Landslagsskole. Videre blir spillerne tatt ut til et bylag – som kalles Team Søre. Håskjold Nyland har større ambisjoner for framtiden.

– Team Søre-konseptet har vært et godt tiltak i flere år. Vi i Hødd ønsker nå å øke bemanningen rundt konseptet, samtidig å øke antall samlinger. I tillegg har vi ambisjon om å kunne reise ut og besøke lokale klubber, både for å se spillerne i klubbene, men også for å hjelpe til og bidra i treningssammenheng om det er ønskelig. Vi er åpne og klare til å hjelpe til, dersom klubbene rundt oss ønsker det, sier Håskjold Nyland.

Elias Flø er blant de som har tatt steget via Team Søre, og Nyland er full av lovord om unggutten, og syntes det er stas at han blir tatt ut til G17-landslaget.

– Han er en spennende spiller som vi har stor tro på i Hødd. Det er kjekt både for han selv og oss i Hødd at han er med i troppen til G17-landslaget, som er fullt fortjent, sier Sander Håskjold Nyland.

For Flø sin del er det nå fokus på en god landslagssamling før han håper å vende tilbake til mest mulig spill i 2.divisjon.

– Fotball betyr veldig mye for meg, og da sier det seg selv at det er stort å få representere landet sitt i en EM-kvalik. Når jeg kommer hjem fra samlingen, blir det fokus på å spille mest mulig for a-laget. Jeg både håper og tror at det blir muligheter for meg i kommende sesong, avslutter Flø før han tusler inn mot garderoben vel vitende om at han om to uker kan ikle seg Norge-drakten og kjempe om en plass i EM-sluttspillet.