Kommuneoverlegens tips mot koronasmitte

Kommuneoverlege Volda, Inger Lise Kaldhol

Det er fortsatt ingen påviste tilfeller av koronaviruset i Møre og Romsdal, men kommuneoverlege i Volda, Inger Lise Kaldhol, bekrefter at det er flere personer som sitter i karantene fylket. Hun oppfordrer alle til  å følge de generelle rådene fra folkehelseinstituttet for å unngå smitte.

– Om du skal hoste eller nyse, gjør det i et papirtørkle og kast det med engang.  Om du ikke har papir tilgjengelig, nys i albuen. Hendene må vaskes ofte med såpe og vann, særlig etter at du har vært ute i områder med mye folk. 

De siste ukene har beskyttelsesutstyr som engangshansker og munnbind blitt utsolgt på apoteker rundt om i landet. Kaldhol fraråder  privatpersoner fra å tømme hyllene for denne typen produkter.  Ikke bare skaper dette en mangel på beskyttelsesutstyr for helsepersonell som trenger det i arbeidet sitt, men det viser seg å ikke funke like godt mot smitte som man tror.

– Vi tror dette er dråpesmitte, som dermed spres mye via hendene. Om man bruker munnbind fikler man mer rundt ansiktet og munnregionen enn man ville gjort ellers og dette kan føre til enda mer smitte enn om man ikke hadde hatt på munnbindet i utgangspunktet. 

Kommuneoverlegen sier videre at om man mistenker smitte må man kontakte fastlege eller legevakt, og påpeker at det må gjøres over telefon. Å møte opp på helsestasjon og legevakt kan føre til smitte av utsatte personer, særlig barn og eldre. 

Viruset kommer med all sannsynlighet til å nå Søre Sunnmøre, men Kaldhol mener at det ikke er så stor grunn til bekymring.

– Den store faren er jo om veldig mange blir syke samtidig, så vi ikke klarer å drifte samfunnet så godt som vi skal. Så summen av hvor mange som blir syke er det som er skummelt. Men for hver enkelt av oss er ikke viruset så farlig.