En takk for livet

Over 700 feiret livet

Over 700 mennesker var med å feire livet, da Svein Eiksund arrangerte takkekonsert for alle som har hjulpet ham gjennom kreftsykdommen. I alt samlet konserten 100 000 kroner til kreftsaken.

Allerede en time før konserten i Volda kirke, strømmer folk inn for å få med seg Svein Eiksund dirigere ni kor fra søre Sunnmøre. Pengene fra inngangsbillettene skal gå til Kreftgavefondet ved Volda sykehus.

Noen timer tidligere på dagen, sitter Eiksund i lenestolen foran det store vinduet i hjemmet hans i Ulsteinvik. Lyset fra vinduet treffer han i fjeset og lager dramatiske skygger over kinnet. Han sliter med å holde tårene borte når han forteller om beskjeden han fikk av legen på Volda sykehus høsten 2015. En ti centimeter stor svulst var funnet i brystet, og livet hans ble snudd på hodet.

Svein Eiksund ved piano

– Når man får en sånn beskjed, endrer det måten man ser på livet. Jeg husker jeg tenkte "er dette alt", sier Eiksund.

En knapp uke før han fikk den tunge beskjeden, hadde den erfarne kor-dirigenten arrangert en av mange store konserter i forbindelse med hans egen 70-års dag. Da han stod på sykehuskontoret og så ned på Volda kirke.

– Vi stod å så på Volda sykehus og så ned på Volda kirke og så sa jeg sa til overlege Botolf Lødemel at overlever jeg det her, skal jeg arrangere en stor konsert i Volda kirke. Jeg brukte faktisk ordet gigantisk.

Sevin Eiksund

Tilbake til Volda kirke. Eiksund tripper rastløst rundt i kirkerommet, og snakker med kjente og kjære. Blikket flakker utover forsamlingen et par ganger. Han rynker pannen.

– Hvordan er det med nervene?

– Nå er jeg veldig spent. Det er utrolig å se så mye folk som har møtt opp.

På slaget fem stilner det i salen. Agnete Teige inntar podiet som er stilt opp foran i midtgangen, og setter i gang med å spille "Amazing grace". Uten mikrofon klinger lyden fra klarinetten langs kirkeveggene. 

Under hele konserten, sitter Eiksund på første benk og følger årvåkent med. Under flere av sangene inntar han selv podiet og svinger armene i store bølger foran de over 300 koristene. 

Konserten er ferdig. Etter applausen har lagt seg trekker Eiksund et lettelsens sukk, og henter æresgjestene fra kirkebenkene frem til podiet. Den erfarne dirigenten smiler fra øre til øre. Endelig fikk han takket noen av dem som har hjulpet ham gjennom den tyngste tiden i hans liv.