Lek og moro i lufta

Luft-akrobatikk i Mørehallen

I Volda og omegn er modellfly i vinden som aldri før, og ikke bare på grunn av det sunnmørske klimaet. Nå har nemlig medlemmer fra modellfly-avdelingen til Volda Ørsta Flyklubb satt i gang innendørsflyving i Mørehallen.

Volda Ørsta Flyklubb/Modell er som navnet tilsier en underavdeling av Volda Ørsta Flyklubb, som igjen er underlagt Norsk Luftsportforbund. Lederen for Volda Ørsta Flyklubb/Modell, Jogeir Emil Gjersdal, forteller at de har 12 medlemmer som driver med modellfly. I vinterhalvåret blir det dog ofte vanskelig å fly utendørs i alskens ruskevær, derfor har de altså nylig bestemt seg for å flytte aktiviteten innendørs.  

Det er fredag kveld når de første «pilotene» entrer idrettshallen. Etter hvert er det et imponerende arsenal av farkoster som ligger klare til avgang på kunstgresset - om litt skal luftrommet erobres av både fly, helikoptre og såkalte racing-droner.

Selv om de fleste her er godt voksne menn finner vi også representanter fra den yngre garde: Jonas Brautaset på 13 år tester også ut vingene i kveld, men han forteller oss at han gjerne skulle hatt selskap av flere.

-Ja, det syns jeg! Det hadde absolutt vært kjekt.

I tillegg til synet av forskjellige fly i luftige svev blir vi også oppmerksomme på lyden fra noe som høres ut som et gigantisk insekt – men det er bare Stian Falch Ulstein og hans racing-drone som er ute på tokt. Han forteller:

-Dette er en liten racingdrone med FPV. FPV er kamerasystemet First Person View, så jeg har direktesending til videobrillene mine og flyr gjennom de.

-Så da ser du det dronen ser?

-Ja, jeg ser bildet fra dronen hele tiden.

Falch Ulstein svarer med et smil når vi spør om hvordan det er å fly utendørs i sunnmørsklimaet med en slik farkost.

-Det blir ikke så ofte som jeg skulle ha ønsket, men nå er vi heldige og har denne hallen her, så da er det veldig greit å komme hit.

Leder Gjersdal og resten av medlemmene håper at hele konseptet med innendørsflyving vil øke interessen for sporten, og forteller at alle som er interesserte kan komme innom og ta en titt.

-Det ser ut som det blir annenhver uke. Det kommer litt an på interessen, men annenhver eller hver tredje uke, og da er det fredagskvelder fra ni og utover.