Tok grep om eget plastforbruk 

Plast på Søre Sunnmøre

SORTERER: Sunnmøringer sorterer mer plast nå enn før. Bente Eikrem er en av de som har bidratt til denne statistikken. Foto: Lars Hægeland

Da Bente Seter Eikrem skulle lage salat til middag, fikk hun øynene opp for hvor mye innpakkningsplast som ble liggende på kjøkkenbenken. Hun bestemte seg for å ta grep. 

Mens hele verden har lagt merke til en hval med plast i magen, publiserer Bente Seter Eikrem et bilde på Instagram av et bærenett og en vaskepose. Hun har fått nok av all plasten som følger med løk, salathoder og andre grønnsaker, for ikke å snakke om alle plastposene. Det var den dagen hun skulle lage salat til middag med god samvittighet, hun fikk nok.

– Jeg så salatskåla på den ene siden og plasthaugen på den andre, og det kjentes veldig feil ut, sier Eikrem. 

Tok grep

​Plastposer ble byttet ut med bærenett, og når hun handler frukt og grønt pakkes de grønne eplene inn i et hvitt vaskenett med glidelås, i stedet for de små plastposene på rull som er i butikken.

Men det har ikke alltid vært like lett å pakke varene i bærenettet i kassa på butikken. "Ei krone her og ei krone der" fikk hun høre av de som satt i kassa. Det var tydelig at noen oppfattet det å bruke bærenett som gnient og sært.  ​

På Bente Eikrem sin instagramkonto kan man se hvordan hun benytter bærenett og vaskeposer på butikken FOTO: Privat

– Men så kom denne hvalen med plast i magen i nyhetene. Det legaliserte det på en måte og forklarte hvorfor man burde være bevisst på plast. Jeg kjøpte flere bærenett og de som sitter i kassa har nå vært veldig positive. 

Flere som bryr seg

Søre Sunnmøre har gått fram på kildesortering av plast mot fjoråret. Det viser tall fra 2016. Over 360 tonn plast ble i fjor sortert ut av husholdningssøppelet til innbyggerne på Søre Sunnmøre. SSR, Søre Sunnmøre renhaldsverk IKS, samler inn avfall fra kommunene Herøy, Hareid, Sande og Ulstein. De merker at innbyggerne er interesserte i kildesortering av plast: 

– De har gode spørsmål til hvordan de skal sortere plast og det viser et initiativ til at de har lyst til å sortere plasten.

Men selv om SSR har hatt fremgang mot fjoråret på antall tonn innsamlet plast, er det mye å gå på.

– Forbedringspotensialet ligger i mengdene folk sorterer. Noen velger å sortere den plasten som allerede er ren, men kaster youghurtbeger og andre ting som du må gjøre en innsats for å sortere, i restavfall, sier Linn Urke Osnes, kommunikasjonsansvarlig i SSR. 

Til tross for at mange kan bli flinkere til å kildesortere plast, har Bente Eikrem troa på at det nå vil bli mindre plast i omløp.

Bente Eikrem håper flere vil bli mer bevisst på sitt plastforbruk. FOTO: Lars Hægeland

– Jeg tok bilde og la ut på Instagram for å kanskje få med flere. Min lille plasthaug er ikke så stor, men jo flere jeg kan få med jo bedre er det. Jeg har troa, sier hun.