Volding Sander Nyland satser hardt på trenerkarrieren

Hødd-trener på verdifullt trenerkurs: – Det blir lange dager med mye fotball

TRENERTALENT: Sander Nyland er godt i gang med sin UEFA A-lisens. (Foto: Magnus Bjørgen)

Sander Håskjold Nyland (25) er blant Norges yngste trenere i Norges tre øverste divisjoner. Nå er 25-åringen snart ferdig med sin UEFA A-lisens trenerutdanning.
 

Blant 150 andre søkere fikk Nyland og 31 andre trenerspirer plass på kurset, som forrige uke hadde trenersamling i Trondheim. Der fulgte de Rosenborg Ballklub tett i en uke.

UEFA A-lisenskurset gir kompetanse til å trene lag på toppfotballnivå og enkeltspillere på høyt spillerutviklingsnivå.

– Det er veldig inspirerende å være her på Lerkendal. Det er fantastiske gressbaner, fint anlegg, fin stadion og en stor klubb. Det er veldig morsomt å være en del av et kurs som får se Rosenborg på nært hold, sier Nyland til Nærsynet på trenerkurs i Trondheim.

– Det blir lange dager med mye fotball. Vi starter som regel dagen med foredrag om morgenen, også ser vi Rosenborg trene. Vi har hatt litt kampoppgaver knyttet opp til Rosenborg G19 og A-laget, i tillegg til praksisøkter på treningsfeltet. Det er varierte økter og godt innhold, sier Nyland.

Tilbake på Høddvoll 

Tidligere fotballspillere som Magne Hoseth, Erik «Myggen» Mykland, Ingvild Stensland og Bojan Zajic er også en del av årets kurs.

– Det er et fantastisk kollegium blant deltakerne som har masse kompetanse og  erfaring som er fint å utveksle, sier Voldingen.

Tilbake på Søre Sunnmøre og treningsfeltet på Høddvoll, ser 25-åringen nå tilbake på en lærerik uke i Trondheim.

– Intens, utviklende og artig er vel egentlig tre ord som beskriver den uka. Det er et veldig lærerikt og utfordrende kurs, som nå nærmer seg slutten. Jeg håper og tror at både jeg og de andre blir bedre fotballtrenere og ledere av å være der, forteller Nyland.

Tidligere Hødd-trener og nåværende markedsansvarlig i klubben, Sindre Eid, har selv gått det samme løpet som Nyland, og mener kurset er svært viktig for utviklingen til trenertalentet.

– Det får deg til å sortere tankene rundt hva fotball egentlig handler om. Man lærer seg å strukturere arbeidet sitt bedre, og det øker kompetansen. Det er gode kurs å ha med seg, sier Eid.

Roser trenertalentet

Han er også full av lovord om sin avtager, og mener potensialet hans som trener er skyhøyt.

– Han kan nå utrolig langt. Når du er villig til å invistere så mye tid som Sander gjør i fotballen, og har den fotballbakgrunnen og fotballkompetansen hans så er det kun opp til han selv.

Eid fortsetter med å sammenlikne Nyland med Erling Braut Håland. 

– Vi hadde en spiller som scoret hattrick i Champions League nå. Kanskje blir Sander trener for et Champions League-lag en gang, hvorfor ikke? 

Nyland selv har snart fullført sin første sesong som Hødd-trener, er derimot fokusert på å utvikle dagens Hødd-lag. 

– Jeg har jo en gang sagt at jeg har lyst til å trene et eliteserielag. Det er jo et hårete mål, og et mål som er godt inne i framtiden. Akkurat nå er ambisjonen å være med på å utvikle Hødd og det potensialet som ligger i klubben her.

Nylands nåværende kontrakt går ut i slutten av 2020.