Tredoblet antall unge medlemmer i sjakklaget

Tredoblet antall unge medlemmer i sjakklaget

Volda Ørsta Sjakklag har det siste året tredoblet sitt antall barn- og ungdomsmedlemmer.

Ståle Refsnes
EKSPLOSJON: Formann i Volda Ørsta Sjakklag, Ståle Refsnes, forteller at klubben har hatt en stor økning i antall medlemmer.

For halvannet år siden, startet Volda Ørsta Sjakklag opp med eget kurs for barn og unge. Da kurset startet var det kun fem som deltok, mens deltakertallet i dag har steget til 18. 

– Vi har merket en eksplosjon i interessen siden kursstart, opplyser en fornøyd Ståle Refsnes, formann i Volda Ørsta Sjakklag.

Elise Aarflot fra Ørsta, er en av de som har sluttet seg til kurset i løpet av det siste året. Hun forteller at broren var grunnet til at hun begynte å spille sjakk, og at hun nå liker det veldig godt. 

– Jeg liker sjakk fordi man får til ting, og av og til vinner, forteller Aarflot.

Magnus Carlsen-effekten

Refsnes understreker at sjakklaget tror at mye av grunnen til denne veksten, skyldes sjakkstjernen Magnus Carlsen. Den norske verdenseneren og hans sjakk-app, har bidratt til å spre interessen for sporten ytterligere. 

Sjakkjenter
INSPIRERT: De unge sjakkspillerne Rosemari Eikrem, Seline Kvalheim-Tømmerstøl og Ann Mariel Eikrem.

Også blant de unge medlemmene i sjakklaget, virker Magnus Carlsen å være en av hovedgrunnene til at de driver med sjakk. 

– Jeg har sett litt på Magnus Carlsen og kampene hans, forteller Rosemari Eikrem.

Hun deltar på sjakkurset sammen med søsteren Ann Mariel Eikrem og venninnen Seline Kvalheim-Tømmerstøl. 

Spillkvelder og turneringer

Sjakklaget samles hver tirsdag, og der får medlemmene opplæring, spille og ha det gøy. 

Fra tid til annen avholdes det også turneringer, og tirsdag var det en handicap-turnering for de oppmøtte kursdeltakerene. Her blir de matchet opp i mot hverandre, og får utdelt tid ut i fra antatt spillenivå. 

På denne måten får de unge sjakkspillerne konkurrert mot hverandre, men på en måte hvor de får utfordret sitt eget nivå, og gitt en mulighet til å spille jevne kamper mot de beste spillerne.