– At hasj er ulovlig gir kun negative konsekvenser 

Narkobygdene del 2

VIL LEGALISERE: At hasj kan være en inngang til å begynne med hardere stoffer sier "Marius" er sprøyt og propaganda fra myndighetene sin side. Foto: Kristi Hoel 

"Marius" selger hasj og fnyser av konsekvensene ved bruk av det illegale stoffet. Ekspertene slår fast at man ikke skal undervurdere farene. 

Nærnett vil i en serie artikler sette fokus på rusmiljøet på Søre Sunnmøre. I del 1 kunne politiet i Ørsta/Volda fortelle at mengden narkotika har økt betraktelig den siste tiden, og at utviklingen er bekymringsverdig. I del 2 blir vi bedre kjent med "Marius" som er åpen om sitt forhold til hasj. 

– Jeg bruker min egen moral til og på en måte ignorere loven litt, fordi jeg vet at det ikke skader og jeg vet at jeg ikke introduserer noen nye for det.

Dette sier “Marius.” Han er i 20-årene, og begynte med hasj da han var 18 år. Han vil i denne artikkelen være anonym fordi han i dag både selger og bruker hasj. Han mener det at stoffet er ulovlig, kun har negative konsekvenser.

– Hasj burde legaliseres. Hvis vi hadde gjort det lovlig, så hadde vi fort redusert mengden folk som sitter i fengsel, folk som blir straffeforfulgt og unge som eventuelt havner i tvungen psykiatri og avrusning. De midlene kunne vært brukt på noe mer effektivt, enn bare på filleting, sier Marius.

Hør hva "Marius" sier om miljøet i Volda i reportasjen fra Radio Volda: 

Mer akseptert nå enn noensinne

“Marius” tror hasj i dag er mer akseptert enn noensinne. Han forteller at han selger til folk fra alle samfunnslag. Alt fra studenter, til folk i vanlige jobber, til folk som har falt utenfor systemet. Selv tror han hasj er mye mer akseptert i dag.

– Det er mer akseptert nå enn noensinne. Det gjenspeiles egentlig rundt om i hele verden. Det har også kommet en del ny forskning som viser de positive sidene ved bruk, så jeg vil tro folk flest er mer opplyste om emnet, sier han.

Rusforsker Sonja Mellingen sier seg enig i at det er en mye mer liberal holdning blant unge til hasj i dag. Hun mener det har skjedd en endring i ungdomskulturen fra at det kun var subkulturer som brukte stoffet, til at det nå er utbredt i alle lag. Forskeren advarer samtidig mot utviklingen, og forteller at hasj er et sjansespill.

ADVARER: Rusforsker Sonja Mellingen sier det er viktig å være klar over konsekvensene før man prøver hasj. Foto: Jan Kåre Wilhelsmsen / UiB

– Hasj er som russisk rulett. Man kan ha en sårbarhet i nervesystemet sitt som gjør at man kan få en rusutløst psykose som kan bli hengende ved. Dette kan bli til schizofreni. Det er veldig viktig å vite før man prøver hasj, om man har denne sårbarheten i systemet sitt, sier Mellingen.

Ignorer loven

Selv om det kanskje er en mer liberal holdning til bruk av hasj hos ungdom i dag, er stoffet fortsatt ulovlig i Norge. “Marius” forteller at han ofte tenker på at han er redd for å bli tatt, men at når det kommer til bruk og salg av hasj, velger han å ignorere loven.

– Jeg har vurdert å slutte siden første gang jeg begynte. Jeg blir selvfølgelig nervøs, og det får jo blodpumpa til å slå litt fortere, sier han.

Selv om Marius kun har blitt tatt én gang, fører det strenge straffer med seg om man blir tatt med narkotika i Norge. Det har flere fått oppleve i Søre Sunnmøre tingrett denne høsten. Så langt har to saker med grov narkotikavirksomhet vært oppe for retten. Begge de tiltalte fortalte om en fortid preget av mye rus.

Ønsker å gjøre opp for seg

I starten av september måtte en mann i femtiårene møte i retten tiltalt for å ha skaffet og solgt 1,3 kg amfetamin og 1 liter GHB. Han er nå dømt til fengsel i ett år.

– Jeg vet hva jeg har gjort. Jeg er narkoman, og det har jeg vært i 25 år. Jeg styrer ikke livet mitt som en vanlig borger. Det er andre ting som ligger bak og som styrer hverdagen, fortalte mannen da han forklarte seg i retten.

En uke senere kom en ny sak med grov narkotikakriminalitet opp i retten. En mann i slutten av trettiårene var tiltalt for en rekke forhold, og skal i en periode på to år ha oppbevart over 2,5 kg narkotika. Tiltalte ønsket selv en rettssak for å gjøre opp for seg, og forklarte for retten at han ville se fremover og at han var avhengig av behandling for å bli frisk.

–  Jeg tror sjelen og kroppen er såpass ødelagt at hvis jeg går tilbake nå, så har jeg ikke mange år igjen. Jeg ønsker egentlig bare å stoppe nå, og se fremover. Det vil være veldig vanskelig i en celle hvor man ikke får snakket ut om det man har opplevd.

HASJBESLAG: Politiet beslagla for kort tid siden 525 gram hasj fra en mann i slutten av trettiårene. Han risikerer nå fengsel i to år. Foto: Politiet 

Uglesett av samfunnet

Kriminaliseringen av rusavhengige er en vanskelig debatt ifølge Sonja Mellingen. Hun mener likevel at man skal være forsiktig med å avkriminalisere rusmidler.

– Jeg mener at politiske partier som er for legalisering burde ta seg en tur til akutte psykoseposter, og se hvem som er der. Jeg tenker at dette bunner i dårlig kunnskap om hvor farlig stoff faktisk er.

Mellingen er utdannet psykolog og er klinisk spesialist i rus- og avhengighetsspørsmål. Hun har selv jobbet tett på mange rusavhengige, og mener det ligger mye moralisme i rusfeltet. Personer rundt kan tenke at problemet er selvpåført og at de som sliter, må kunne ta vare på seg selv.

– Jeg har behandlet mange pasienter. Ikke en av de kunne tenke seg å være rusavhengige hvis de kunne velge. Du er på utsiden av samfunnet hele tiden, du er uglesett, folk er redd deg og synes du er ekkel. Selv om de ser ruset ut, kan de fange blikket til folk som går forbi. Hvem vil velge det livet? Dessverre er det veldig sterke krefter i kroppen som gjør at du ikke klarer å la være, selv om du vet at du vil leve på utsiden av samfunnet, og at folk vil se ned på deg, avslutter forskeren.