Erkjenner delvis straffskyld etter stort narkobeslag 

Narkotikarettssak

SKYLDSSPØRSMÅL: Den tiltalte erkjenner delvis straffskyld i saken. Foto: Arkiv 

Rettssaken ble mandag morgen utsatt og politiet måtte pågripe den tiltalte før rettssaken kunne starte - to og en halv time på etterskudd. 

SØRE SUNNMØRE TINGRETT: Nærnett skrev i forrige uke at en mann i femtiårene fra Volda risikerer mer enn seks år i fengsel etter å ha skaffet og solgt 1,3 kg amfetamin og 1 liter GHB. 

Da retten ble satt mandag 09.30, var den tiltalte ennå ikke på plass. Forsvarer Erling Flisnes hadde prøvd gjentatte ganger å oppnå kontakt med sin klient, uten å lykkes. Politiadvokat Arne Roti bekreftet for retten at mannen hadde mottatt en stevning om å møte i retten. Sorenskriver Elisabeth Wiik foreslo en pause på ti minutter for å se om den tiltalte dukket opp. 

Pågrepet 

Da pausen var over, hadde forsvareren fortsatt ikke fått kontakt med klienten. Aktor Arne Roti ønsket at påtalemyndigheten fattet en pågripelsesbeslutning slik at saken kunne gjennomføres i den tidsrammen som var satt på forhånd. Sorenskriver Elisabeth Wiik besluttet at den tiltalte skulle pågripes. Fristen ble satt til mandag klokken ett. 

Den tiltalte ble pågrepet av politiet i Ørsta/Volda i 11-tiden, og rettssaken kunne omsider begynne klokken 12. To og en halv time etter planlagt tidspunkt. 

Handlet amfetamin for 30.000 kr 

Fra politiet sin side begynte denne saken da tiltalte ble pågrepet og ransakt i det han kom i land fra nordgående hurtigrute i Måløy. Dette skjedde 26. mai i fjor. I tillegg til narkotika ble det beslaglagt 11.000 kroner i kontanter, en mobiltelefon, flere sim-kort, billetter og kvitteringer. Beslaget som var antatt å være amfetamin ble sendt til analyse hvor det ble bekreftet betydelige mengder narkotika.

Da den tiltalte ble pågrepet hadde han reist fra Volda til Bergen 25. mai. Han tok deretter hurtigruten tilbake til Måløy samme kveld. Under turen til Bergen handlet mannen i femtiårene amfetamin for 30 000 kr. 

Erkjenner delvis straffskyld 

Tiltalte ble etter denne hendelsen fengslet i Ålesund, og satt i varetekt frem til oktober. I juli 2016 ble han dømt i Fjordane tingrett for et tidligere forhold. Mannen fikk her en betinget dom, med en prøvetid på to år. 

Mannen er i Søre Sunnmøre Tingrett under tiltale for å ha skaffet og solgt betydelige mengder narkotika. Strafferammen er på over seks år. Det er på grunn av kvantum og type stoff. Tiltalte erkjenner delvis straffskyld. I sin forklaring innrømmer den tiltalte at han er klar over hva han gjort. 

- Jeg vet hva jeg har gjort. Jeg er narkoman, og det har jeg vært i 25 år. Jeg styrer ikke livet mitt som en vanlig borger. Det er andre ting som ligger bak og som styrer hverdagen, fortalte mannen i retten. 

Den tiltalte erkjenner delvis straffskyld på begge tiltalepunktene. Det ene gjelder kjøp av narkotika og det andre gjelder salg. Tiltalen strekker seg fra 1. januar 2015 til mai 2016, og ved gjentatte turer til Oslo og Bergen skal han ha skaffet og solgt til sammen 1,3 kg amfetamin. Den tiltalte erkjenner kun beslaget som ble gjort da han ble pågrepet i Måløy. Da ble det beslaglagt 265 gram amfetamin. 

– Det har aldri vært en business. Det har kun vært snakk om narkotika til eget forbruk, sa den tiltalte under sin forklaring. 

I tillegg til å ha kjøpt og solgt 1,3 kg amfetamin, er mannen i femti-årene også tiltalt for å ha skaffet 1 liter GHB. I sin forklaring sa tiltalte at han overførte penger til en tredjeperson, men hevder han fortsatt ikke har fått det han betalte for. 

Rettssaken fortsetter i Søre Sunnmøre tingrett tirsdag.