Skal ha vært upopulær i narkomiljøet 

Narkotikarettssak dag tre

SØRE SUNNMØRE TINGRETT: Aktor la ned en påstand om to år og fire måneder i fengsel for mannen i femtiårene. Foto: Mari Five 

Onsdag ble rettsaken mot mannen i femtiårene som er tiltalt for å ha skaffet og solgt betydelige mengder narkotika avsluttet i Søre Sunnmøre tingrett. 

SØRE SUNNMØRE TINGRETT:  «Jeg tar deg, om du betaler mindre enn 10.000 kroner.»

Det skal den femti år gamle sunnmøringen som er under tiltale for å ha skaffet og solgt 1,3 kg amfetamin og 1 liter GHB, ha sagt til en person som er mistenkt for å ha kjøpt amfetamin av den tiltalte.  

Onsdag avsluttes saken og siste dag i retten startet med vitneforklaring fra en politioverbetjent fra Stryn og Hornindal lensmannskontor som har hatt ansvar for deler av etterforskningen. Han forteller om to avhør de har hatt av en person tiltalte skal ha solgt amfetamin til.

Endret forklaring 

Politioverbetjenten kan fortelle at vedkommende endret sin forklaring fra det første avhøret, og at han i avhør nummer to innrømte at han har kjøpt opptil femti gram amfetamin fra tiltalte. 

– Jeg fikk inntrykk av at han hadde vært i kontakt med noen som fikk han til å endre sin forklaring. Det er ikke så lett å holde på en forklaring i dette miljøet. Det er store mengder narkotika og summer det er snakk om. Det er et hardt miljø, hvor det kan være fare for represalier, så jeg har forståelse for at det kan skje, sier politioverbetjenten. 

Han fortsetter videre med å si at hans inntrykk av saken er at tiltalte ikke er villig til å erkjenne noe som helst uten at han får bevis for det. 

– Han forklarer ting om turer og kjøp når han blir konfrontert med det. Men han erkjenner ikke mengden narkotika han er tiltalt for, og det er der problemet ligger, sier politioverbetjenten. 

Hevder det aldri har vært en business 

Under sin forklaring på mandag sa tiltalte at det aldri har vært en business, og at det kun har vært for eget bruk. Da aktor leste opp et vitneavhør fra en person som er mistenkt for å ha kjøpt amfetamin av tiltalte, innrømmet en mann at han ved flere anledninger skal ha kjøpt betydelige mengder narkotika av tiltalte. 

Den mistenkte personen hevdet i vitneavhør, at tiltalte kjøper amfetamin av høy kvalitet, men at han blander ut stoffet med mel før han selger det videre. Dette har angivelig gjort tiltalte upopulær i narkotikamiljøet. 

Aktors prosedyre 

Tiltalte erkjenner delvis straffskyld. Etter tiltalen skal han ha skaffet og solgt til sammen 1,3 kg amfetamin i en tidsperiode fra 1. januar 2015 til 26. mai 2016. Over femti gram amfetamin anses som en grov narkotikaovertredelse. Tiltalte nekter imidlertid straffskyld for den resterende kiloen med amfetamin. 

Aktor Arne Roti sa i sin prosedyre at det juridiske i denne saken ikke byr på noe tvil. Det er snakk om en grov narkotikaovertredelse. Roti mener tiltalte skal dømmes både for kjøp og salg av betydelig mengder narkotika. 

I juli 2016, ble tiltalte dømt i Fjordane tingrett for et annet forhold. Der fikk han en betinget dom, med prøvetid på to år. Dagens dom er slått sammen med dommen fra juli 2016. Aktor krevde derfor at tiltalte dømmes til en straff i fengsel på to år og fire måneder. I tillegg til dette krever aktor at de 11 000 kronene som ble beslaglagt da tiltalte ble arrestert, skal inndras. Tiltalte får et varetektsfradrag på 139 dager. 

Forsvarers prosedyre 

Forsvarer Erling Flisnes mener det er ubegripelig at hans klient skal dømmes for kjøp og salg av til sammen 1,3 kg amfetamin og 1 liter GHB. Flisnes sier det ikke er hold for de bevisene aktor legger frem. Tiltalte skal i løpet av perioden tiltalen strekker seg fra, reist en rekke ranger til Oslo og Bergen. På disse turene skal han, ifølge tiltalen ha skaffet 1,3 kg amfetamin. Forsvarer Flisnes mener det kun er hold for å dømme tiltalte i å ha skaffet og solgt til sammen 442 gram amfetamin. 

Flisnes sier også at saken har tatt for lang tid å behandle. Etterforskningen ble avsluttet i november 2016, og forsvareren mener derfor at saken har tatt seks-sju måneder for lenge. 

Burde få strafferabatt 

Han er klar i sin sak på at retten burde legge til grunn at tiltalte har erkjent flere av forholdene. Dette mente aktor ikke var av særlig stor betydning for etterforskningen av saken. Forsvarer var helt uenig, og mente at hans klient har krav på en betydelig strafferabatt. 

Et annet viktig punkt i forsvarer sin prosedyre var styrkegraden på den amfetaminen som ble beslaglagt. Kripos sin normale styrkegrad fra 2016 var på 21 prosent. Styrkegraden på amfetaminen som ble beslaglagt da tiltalte ble pågrepet i Måløy var på ni prosent. 

Forsvarer mener at hans klient sonet tilstrekkelig da han satt 139 dager i varetekt etter å ha blitt pågrepet mai i fjor, og legger ned påstand om at tiltalte behandles på mildest mulig måte. Han mener også det ikke er grunnlag for å inndra de 11 000 kronene som ble beslaglagt. 

Dommen er ventet å komme onsdag 20. september.