– Er det Nato som forvirrer geitene mine? 

NATO-øvelse forstyrrer

Forvirrede geiter: Geitene til Siw Rotevatn Vikene blir forvirret når de får støt til tross for at de er innenfor det oppmerkede område. Foto: Privat. 

Det lurer geitebonde Siw Rotevatn Vikene på. Nato kan slå ut mange tjenester i høst. Trafikken og mobilsignaler er blant det som er varslet, og som kan påvirkes av storøvelsen.

“Trident Juncture” gjennomføres i Norge i høst. 40.000 soldater fra 31 land skal delta i øvelsen. En stor del av hovedaktiviteten vil foregå i Møre og Romsdal, skriver Forsvaret.

Øvelsen kan blant annet ramme mobilnettet rundt omkring i landet. Forsvaret har bestilt over 1.300 SIM-kort for anledningen, og Telenor utelukker ikke at dette vil påvirke DAB- og mobilsignaler

Har du tips i saken? Kontakt oss på nett@hivolda.no eller 95774419. 

Digitale geiter

Geitene til Siw Rotevatn Vikene er inngjerdet ved hjelp av et digitalt gjerde. Hver enkelt geit har en solcelledrevet klave med GPS rundt halsen.

Blåmann: Geitene har klaver rundt halsen. Disse fungerer som et digitalt gjerde, og gir fra seg lydsignal og støt dersom geitene går utenfor området. Foto: Privat. 

– Når geitene går over grensa vibrerer klaven. Den piper for å varsle før strømstøtet kommer, forklarer Vikene.

På denne måten lærer geitene hva signalene fra klaven betyr. De snur for å unngå strømstøt. Slik holder geitene seg innenfor grensa.

Men de siste dagene har geitebonden hatt trøbbel med dette systemet.

– Jeg får varsler om at geitene har rømt. Det viser kartet på mobilen min.

Samtidig står Vikene fysisk og ser på geitene fra sin egen hage. Helt innenfor beitet.

– Jeg oppdaget raskt at disse varslene ikke stemte. Geitene går ikke så langt, og de er flokkdyr. Jeg skjønte tidlig at noe var feil.

Siw Rotevatn Vikene mistenkte at de uklare signalene kunne skyldes været.

– Men så skjedde det samme dagen etter, da med oppholdsvær.

Vikene tror at Nato jammer signalene fra GPS, slik at GPS-mottakeren hos geitene ikke viser korrekte data.

– Jeg ser at geitene mine får støt, til tross for at de er innenfor beiteområdet sitt. Geitene blir forvirret av dette, og det er ikke bra.

Hun kan heller ikke skru av gjerdet.

– Det blir som å slippe de løs.

Siw Rotevatn Vikene har tydd til Facebook, og Nofence brukerforum, for hjelp. Her har flere geitebønder delt deres opplevelser om rømminger, som ikke er  reelle.

– Den eneste informasjonen jeg finner på dette er hos FRAM, som sier at appen deres kan «kræsje» under øvelsen, sier hun.

Flere har problemer med appen

De tre bukkene Bruse: Dette er appen Siw bruker for å følge med på geitene. Her kan du se tre geiter som er utenfor oppmerket område på mobilkartet, selv om de var innenfor beiteområdet.

Det er det norske selskapet Nofence som står bak det virtuelle gjerdesystemene.

Nofence bekrefter på Facebook at de i løpet av de siste dagene har fått flere meldinger om feilposisjoner.

– Nofence har vært i kontakt med relevante myndigheter, som nå undersøker saken, skriver de videre på Facebookgruppa "Nofence brukerforum."

Nærnett har ikke lyktes å få en uttalelse fra Nofence torsdag kveld.

Etter det Nærnett erfarer har lignende problemer rammet Nofence-brukere i områdene Mandal til Trondheim og på Vestlandet og Østlandet.

Ifølge NRK er det fylkene Trøndelag, Møre og Romsdal, Oppland og Hedmark som i størst grad vil berøres av Nato-øvelsen.

Påvirker kollektivtransport

Folk som reiser med kollektivtransport bør være forberedt på forsinkelser i trafikken, på grunn av kolonnekjøring i øvelsen. I tillegg kan avgangene bli sene. Det melder Møre og Romsdal fylkeskommune på sin nettside.

Fylkesvei 64, riksvei 70 og E39 er blant veiene det blir kolonnekjøring på.

Også kollektivtilbudet til FRAM i Møre og Romsdal kan påvirkes av øvelsen. Øvelsen kan forstyrre GPS-tjenestene som brukes til å finne posisjonen til brukeren i FRAM-appen, og sanntidsinformasjonen til bussene, hurtigbåtene og ferjene.

– Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut, men det kan i verste fall gi heng i turer og feil i sanntidsinformasjonen til de reisende, sier seksjonsleder Konrad Lillevevang i en pressemelding.