– Jeg fikk ikke tid til å bearbeide mammas død

royandersennav

VANSKELIG: Roy Christian Andersen (29) tok seg av alt i sammenheng med morens død. Foto: Mathias K. Bratli

Roy Christian Andersen (29) måtte begrave moren sin og søke hos NAV om støtte til utgifter. Møtet med byråkratiet i etterkant var en vanskelig erfaring.

I fjor sommer gikk mammaen til Roy Andersen bort. Da måtte oslogutten, som nå går på Høgskulen i Volda, selv ta seg av alt av begravelse.

– Jeg fikk ikke tid til å bearbeide mammas død, sier han i dag.​

Andersen forteller om hvordan det var å måtte søke om en såkalt gravferdsstønad uten å få noe hjelp om hvor han skulle eller hvordan han skulle gå frem.

– Jeg gikk veldig stressa rundt i omtrent et halvt år. Hver gang jeg følte at jeg hadde kommet et steg videre, var det som om en svær type kom rundt hjørnet og denget meg i bakken.

Behovsprøvd støtteordning

NAV har en støtteordning hvor man kan søke om gravferdsstønad, men det må søkes i etterkant av begravelsen. Dette er en offentlig behovsprøvd støtteordning man kan søke om dersom avdøde ikke etterlater seg arv, og det må søkes maks seks måneder etter begravelsen. Man må i mellomtiden legge ut selv og håpe på å få mest mulig utbetalt. Maksimal utbetaling er 22 337 kr.

En begravelse kan i dag koste alt fra 20 000 kr til så mye som 70 000 kr. Dette er uten gravstøtte, som kan komme på alt fra 15 000 til 30 000.

Morten Fonseca fra Hovden Begravelsesbyrå anslår at det er ca 10 stk i året som benytter seg av gravferdsstønad ved deres kontor.

– Vi er behjelpelige med søknad dersom familien ønsker det, sier Fonseca.

Papirene for støtte får man hos begravelsesbyrået og informasjon om søkeprosessen kan man finne på NAV sine hjemmesider.

Tok ikke boet til moren sin

For Roy Andersen ble det viktig å finne støtte hos venner og familie. Den byråkratiske prosessen i etterkant av gravferden gjorde det vanskelig å stå alene.

– Jeg fikk ingen kontaktperson hos NAV eller begravelsesbyrået, og det ble mye fomling i mørket for en ung person som ikke har hatt et lignende ansvar før. All planlegging av begravelsen ble gjort over telefon med begravelsesbyrået, og det fungerte ganske greit i forkant, men det ble mer rot i ettertid.

Han forteller også om at han valgte å ikke ta boet til moren sin i frykt for gjelden som fulgte etter.

– Det var en vanskelig prosess å finne ut hva jeg måtte gjøre for å kunne søke om penger i mammas navn ettersom jeg ikke overtok boet. Siden jeg ikke tok det, så kunne jeg heller ikke ta noen avgjørelser i hennes navn.

Innvilgelser halvert

I 2016 ble det satt av 179 millioner kroner til gravferdsstønad på nasjonalt nivå. Hele budsjettet ble utbetalt.

I 2015 var det 6 millioner kroner utbetalt i Møre og Romsdal, men i 2016 var det 2 millioner.

Det var seks stykk i Ørsta som mottok støtte fra NAV i år. Tallet på antall søkere har sunket med omtrent halvparten. NAV har ikke tall på gravferdsstøtte fra Volda.

Andersen følte at det ikke var nok veiledning å få fra NAV.

– Tidlig i prosessen ga begravelsesbyrået meg en søknad som de hadde hjulpet meg å fylle litt ut. Oppi alt dette, kokte det litt bort for min del, og i stedet for at byrået hjalp meg med den søknaden, sendte de meg bare en restfaktura. Etterpå følte jeg at jeg ble overlatt til meg selv.

I ettertid sitter han igjen med mye frustrasjon.

– Jeg skulle ønske det fantes noen gode rådgivere. Det finnes sikkert det, men det skulle vært mye mer tilgjengelig. At man har en kontaktperson. Det er jo ikke alle som har så mye familie å lene seg på. Jeg har familie, men det ble veldig mye min prosess. Det er rart at systemet forventer at du skal forstå alt sammen på egenhånd.

Roy fikk til slutt full støtte fra NAV og betalte rundt 6000 kroner ekstra på egenhånd. I tillegg kom utgifter til gravstøtte, hvor han ordnet med en offentlig pengeinnsamling, og endte opp med å samle inn 7000 kroner.

Vi har ikke lykkes i å få kommentar fra NAV.

Gravferdsstønad fra NAV:

  • ​Gravferdsstønaden er behovsprøvd for alle over 18 år
  • Det må søkes senest seks måneder etter begravelse
  • Maksimal utbetaling er 22 337 kr