Nettvett er viktigere enn noensinne

Nettvett Vegard ni år

Foto: Jørgen Wear

Politiet på Søre Sunnmøre jobber aktivt for å informere både barn og foreldre om hva som er rett og galt på nett. I en verden der nesten alt foregår på nett er det viktig å kunne spillereglene.

Politiet har nå gjort avtaler for å lære bort nettvett til tredjeklasser på barneskoler rundt om på Søre. Flere og flere barn har smarttelefoner og internettilgang, og da er det viktig å vite hvordan man skal oppføre seg på nett. Politioverkonstabel Pål Inge Olsen jobber for Forebyggende Avsnitt, og presiserer hvor viktig det er at barn lærer å oppføre seg på nett. 

– Vi prøver å ikke skremme, men samtidig gjøre barn bevisst på hvordan de skal oppføre seg på nettet. Man lærer tidlig hvordan man skal ferdes i trafikken; hvilken side du skal gå på, å bruke refleks og så videre. De samme "trafikkreglene" må man få inn så tidlig som mulig i skolen og ovenfor unger med hensyn til nettbruk. Og da går det på alt; hvordan du snakker, hvordan du oppfører deg ovenfor andre, og hvilken informasjon du legger ut om deg selv.

 

Man lærer tidlig hvordan man skal ferdes i trafikken. De samme «trafikkreglene» må man få inn så tidlig som mulig med hensyn til nettbruk. 
– Politioverkonstabel Pål Inge Olsen

 

For ung til å være på YouTube

Vegard er ni år gammel og bruker mye tid på internett. Han ser på YouTube-videoer flere ganger om dagen, i tillegg til å laste opp sine egne videoer.  YouTube har egentlig en nedre aldersgrense på 13 år, men familien til Vegard synes det er greit at han lager videoer og legger dem ut – så lenge de har kontroll på hva som blir lagt ut.

–  Vi snakker mye om hva som er greit å filme, og han er egentlig veldig stødig på det selv. Det handler om at vi skal vite hva han legger ut og å se det han gjør slik at vi har åpenhet med det han jobber med, forteller moren til Vegard.

Hva kan man ha med i videoer på nett

Det er mye familien har blitt enig om når det kommer til hva som kan publiseres på nett. Når han filmer andre må man ha tillatelse først, og han må passe på at for mye personlig informasjon ikke kommer ut. 

 

Se hele saken fra Nærsynet her:

Reporter: Ruth Elise Henden

Hør hele reportasjen fra Radio Volda her:

Reporter: Jørgen Wear