En ølfestival tradisjonen tro

NM i ølbrygging

TØRKER KORN: Kornet må tørkes før det kan brukes til brygging. Foto: Kaja Andreassen 

Selv om Kornølfestivalen bare er to år gammel, var det tradisjon som var det viktigste temaet i helga.

Når du entrer Honndalshallen i Hornindal lukter det nesten som et litt svett nachspiel. Selv om det lukter sånn, er det ikke gammel øl hallen er fylt opp av. Det er faktisk helt nytt. Fredag og lørdag var det nemlig duket for Norsk Kornølfestival i Hornindal. Men selv om ølet er nytt, er det helt essensielt for festivalen at det brygges på tradisjonelt vis.

– Når vi brygger øl, vet vi ikke bestandig hvorfor, men vi er helt sikker på at det skal være sånn. For det er det som er nedarvet i våre tradisjoner, det ligger i blodet sier Reimund Geving.

SHOW: Reimund Geving har tatt på seg vikingantrekket for å promotere ølet han brygegr sammen med broren. Foto: Kaja Andreassen 

Hør reportasjen fra Radio Volda her: 

Øl på vikingvis

Reimund Geving står utenfor Kornølfestivalen ikledd fullt vikingantrekk. Han drar hendene sine igjennom kornet som senere skal brukes til live-brygging, og som han nå holder på å tørke. Han skøyer bort antrekket med at han gjør det for show. Og for å promotere ølet sitt for vestlendingene. Sammen med broren har han kommet helt fra Stjørdal i Nord-Trøndelag for å vise fram både øl og bryggemåte.

Inne står broren Jørund Geving og skal brygge live for publikun. Nå har også han fått på seg vikingantrekk, og viser for et nysjerrig publikum hvordan det spesielle Stjørdals-ølet brygges, samtidig som han forteller noen gode, gamle ølbryggingshistorier.

– Her brygger vi Stjørdals-øl sånn som vi har gjort i tusen år. Jeg synes jo selv at vi aldri har lagd dårlig øl på denne måten, forteller Geving.

Tradisjonen er viktigst

Ved et av de mange bordene som reklamerer for hvert sitt hjemmebryggede øl, sitter Stig Seljeset. Han har brygget øl i 40 år, og for han er det viktigst å gjøre det på samme måten som bestefaren, og faren gjorde før han.

– Tradisjonelt vis vil si øl brygget på byggmalt, humle og kveik. Den gjæren vi bruker, det er kveik. Det er den originale ølgjæren som har vært brukt i uminnelige tider. Rett og slett fra de begynte å brygge. Det har blitt veldig populært igjen nå, og det er mange som spør etter det, fordi det er ikke noe  du får i butikken, sier Seljeset.

Kveik er rett og slett den gjæren som blir til overs. Og Seljeset tar stor stolthet i å bringe både gjæren og tradisjonen videre. Selv har han en sønn som han driver ølbryggingen «Staljen bryggeri» sammen med, han håper at han kan bringe tradisjonen videre.

– Håkon skal lære dette her, og har vært med meg noen ganger, og kommer ned hit senere. Jeg må jo bringe det videre i flere generasjoner, forteller Seljeset.

Festivalen ble redningen

Dette er bare andre året på rad Kornølfestivalen arrangeres. Men det ser allerede ut til å ha blitt en stor suksess. Det hele startet med en Facebookgruppe om kornøl, så tok det helt av.

– Jeg starta opp ei gruppe som heter «kornøl og kveik» på Facebook. Den ble så populær at jeg fant ut at vi kanskje skulle lage en festival. Sammen med noen kompiser og broren min så fikk vi til å lage festival i fjor, og det var kjempekoselig.

I år er det nesten dobbelt så mange som har møtt opp til festivalen, og arrangør William Holden synes det er stas at bygda kan by på noe som er så hipt, også i de store byene i Norge. Personlig har festivalen vært en redning i livet hans.

– Klart jeg våkner noen ganger om morgenen litt svett og lurer på hva i alle dager jeg driver på med. Dette er livet mitt nå, fordi jeg jeg er hjerteoperert og ufør. Men jeg er nødt til å treffe folk, jeg kan ikke sitte hjemme, så da er det deilig å komme seg ut og brygge for andre, sier Holden.