I Volda kommer Norges største teleskop 
 

Norges største teleskop finansiert av kronerulling: – Hadde aldri trodd vi kom til å få inn så mye penger

Ildsjel: Knut B. Aarseth forteller engasjert om sola. Foto: Sunniva H. Bøthun

Det nye teleskopet som skal komme på Astronomisenteret Kometland blir Norges største teleskop når det blir montert. Etter flere utsettelser, kan Knut Aarseth fortelle at teleskopet vil være klart til åpning i løpet av 2020, fire år etter det ble satt i gang kronerulling for å få finansiert prosjektet.   
 

Aarseth har drevet Kometland på Klepp i Volda siden 1989, og det er mye som har skjedd siden da. Senteret har i hovedsak vært drevet og videreutviklet av Aarseth alene, og han jobber hele tiden for å lage en bedre opplevelse for besøkende.

Astronomisenteret Kometland: Forhåpentligvis åpnes det nye teleskopet ved Kometland i løpet av 2020. Foto: Sunniva H. Bøthun

– Det begynte med en vill idé, en ganske sinnsyk idé. For å utvikle Kometland enda mer, så tenkte vi at vi må få opp et større teleskop enn det vi har her, forteller Knut Aarseth.

Etter å ha regnet ut hvor mye penger de trengte, startet de opp med kronerullingen og fikk etter to år samlet inn over 300 000 kroner, da kunne bestillingen av teleskopet begynne. Delene ble bestilt fra Hong Kong, Australia, USA og England, og ble fraktet frem til Volda hvor det ble bygget et helt nytt observatorium til det nye teleskopet. Allerede i 2017 var det snakk om at teleskopet kunne stå ferdig, men prosjektet ble dyrere enn Aarseth hadde forventet og han trengte mer økonomisk støtte. Det tok to år til før det ble snakket om en ny åpning.

Høsten 2019 ble Odd Kåre Fløtre spurt om å være konferansier på åpningen av det nye teleskopet i november. Flere steder ble det skrevet om åpningen av Norges største teleskop, men åpningen måtte utsettes da det nye bygget ikke ble ferdig til den tid.  

– Det finansielle har ikke vært på plass før nå, kronerullingen var det siste. Noen ting ble litt dyrere enn forventet, noen deler som var nødvendig utgikk fra produksjon, forklarer Fløtre.

Han ser spesielt frem til åpningsfesten av det nye teleskopet, og tror det blir av interesse for hele Norge.

– Det er ganske sykt at Norges største teleskop skal ligge oppe i skogen her.       

Det er David Lukehurst fra Nottingham i England som skal komme og montere teleskopet. Til Nærnett forteller han at den planlagte reisen i november ble avlyst i siste liten, fordi alt ikke sto klart i Volda. Selv forteller Knut Aarseth at i november ble det oppdaget en konstruksjonsfeil i veggene som måtte rettes opp i før teleskopet kunne settes opp. Da det var i orden ble det planlagt at Lukehurst skulle komme i februar, men også denne reisen ble avlyst, denne gang av engelskmannen selv, som hadde andre ting i agendaen. Nå forteller både Aarseth og Lukehurst at et møte i løpet av mars skal være mulig, og Aarseth forsikrer oss om at teleskopet skal være montert i løpet av våren. Det kommende møtet mellom de to astronomientusiastene er noe begge ser frem til.

Observatoriet på Kometland hvor teleskopet skal være. Foto: Sunniva H. Bøthun

– Når han i fra England kommer hit, kommer han til å få hakeslepp når han ser dette anlegget her. Et sånt anlegg som dette tror jeg ikke finnes i England heller, det tviler jeg sterkt på, forteller Aarseth begeistret.    

Finansieringen har i hovedsak blitt gjennomført av lokale privatpersoner og bedrifter, og Aarseth kan bekrefte at dette er en viktig sak for Voldas befolkning, men ble veldig overrasket over at så mange var engasjert i kronerullingen.

– Vi fikk inn så mye penger. Jeg var redd for at kronerullingen skulle stoppe, men pengene kom jo inn.

Volda Bil har støttet kronerullingen med 10 000 kr, og mener dette er med på å styrke astronomisenteret. Daglig leder Per Magne Mork er ikke bekymret for at prosjektet har tatt så lang tid og sier at dette er penger de ville støttet senteret med uansett. Han har god tro på at pengene blir brukt til gode formål, uavhengig om teleskopet kommer på plass eller ikke.

 – Folk spør om hvor det blir av, men avisen Møre har oppdatert ofte, så de fleste får det med seg. Det må jo til når folk har betalt så mye inn i det, så de må jo vite hvordan det ligger an, opplyser Aarseth.

Kometland: Knut B. Aarseth har bygget Kometland i tretti år og fortsetter å utvide. Foto: Sunniva H. Bøthun

Åpner teleskopet i løpet av våren vil lokalbefolkningen i Volda kunne se stjerner og måner de aldri har sett før, fordi teleskopet er dobbelt så stort som de som er i Kometland fra før. Aarseth håper også at dette vil tiltrekke enda flere turister, fra både Norge og utland.