Er kaffe og fisk fremtidens olje? 

Den nye oljen er ... ?

Oljen vil ta slutt før eller siden; voldastudenter kan bidra til å finne en ny erstatning. FOTO: Divulgação Petrobras

Hva skal vi gjøre når oljen tar slutt? Det skal studentene fra Volda være med å finne ut av.

I dag har Høgskulen i Volda fått besøk av fem studenter fra prosjektet #DenNyeOljen. Prosjektet er startet opp av Næringslivets hovedorganisasjon (NHO) og Norsk olje og gass. De fem utsendte har kommet til Volda for å stille spørsmål til studentene om hva vi skal gjøre for å sikre den energien verden trenger og opprettholde den velferden vi har i dag.

I form av en to timer lang workshop skal voldastudenter gå sammen i mindre grupper for å spille et spill der de skal bygge det Norge de ønsker seg i fremtiden. De skal også få komme med forslag til hvor Norge skal hente inntektene sine fra i fremtiden.

Verden ødelegges

På nettsiden dennyeoljen.no står det at: «Vi bruker mer energi enn noen gang før, og behovet for energi vil bare fortsette å øke i takt med befolkningsøkningen. Samtidig må vi redusere CO2-utslippene betydelig for å nå 1.5 graders målet– hvis ikke ødelegger vi verden.»

På nettsiden er det en film der Erna Solberg holder en tale til norske studenter. I talen trekker hun frem verdier vi har i Norge i dag. Verdier som kanskje vil gå tapt når oljen tar slutt. 

Katrine Haram Olsen (25) har utdannelse innen kjemi og biologi fra UiO, og er en av de fem som i dag er på besøk i Volda. Hun mener at dette prosjektet er en fantastisk mulighet for studenter til å fremme sine meninger og komme med forslag. Forslagene vil bli sendt direkte til politikere på Stortinget.

For å lokke flere studenter til å delta i konkurransen så vil de som kommer med det beste forslaget vinne reisegavekort.

Eyolf Strømme- Svendsen og katrine Haram Olsen er to av fem som arrangerer konseptet #DenNyeOljen i Volda i dag. FOTO: Peder Haugfos

Miljøvennlig tankegang

-Jeg er fan av de ideene som er miljøvennlige, men som ikke er fullt så drastiske at de må gå på bekostning av velferden i landet vårt, sier Olsen.

Intensjonen med hele prosjektet er å få studenter til å tenker over de store tingene som skjer i Norge nå og at fremtidens Norge vil se annerledes ut enn i dag. Med fokus på klima, energi og teknologi vil det skje endringer fremover, forteller Olsen.

Den nye oljen er fisk

Voldastudent Ida Bjerkan tror fisk vil være et godt alternativ når oljen tar slutt. Nettredaksjonen i Nærnett har vært ute og pratet med voldinger, ørstinger og studenter om hva de tror de nye oljen vil være: