Seksuelle overgrep på nett øker stadig 

Den nye overgrepsmetoden

ADVARER: Politibetjent Solveig Otterlei Bunes ønsker at foreldre må tørre å være strenge mot barna sine når det kommer til sikkerhet på mobilen. MoviestarPlanet og Periscope er to av mange apper politiet advarer mot. Foto: Skjermbilde 

Politiet oppdager stadig flere seksuelle overgrep mot barn på nett. Nå er de bekymret over økningen.  

Menn i alle aldre utgir seg for å være unge gutter eller jenter på nett, og lurer på denne måten barn til å blant annet sende nakenbilder av seg selv. For kort tid siden skrev Sunnmørsposten at en mann i slutten av trettiårene sendte seksualiserte meldinger til barn, og fikk jenter helt ned i 11-årsalderen til å sende nakenbilder. Dette gjorde han ved å si at han var en 17-18 år gammel gutt ved navn “Tobias”. Hendelsen fant sted på Søre Sunnmøre fra 2013-2014. Nå skal saken opp i retten, over fire år etter at første hendelse fant sted.

– Det er klart at jo lenger tid det tar, desto større belastning er det på den fornærmede, sier en av bistandsadvokatene i saken, Arnfinn Andersen til Nærnett. 

En ny problemstilling

Han mener det ikke er overraskende at vi ser en økning av seksuelle overgrep på nett, og mener at digitaliseringen gjør at mulighetene er flere enn før.

Politibetjent i Ålesund, Solveig Otterlei Bunes, sier at seksuelle overgrep på nett ikke var en så stor problemstilling for ti år siden.

– Når det kommer til internett som arena for kriminalitet, og seksuelle lovbrudd så er det barna som er den tapende part. Det er fryktelig lett å lure et barn. Mange barn klarer ikke forstå at “Lene” på 13, egentlig er “Børre” på 40, sier Bunes til Nærnett.

Bistandsadvokaten sier det er et stort problem at slike saker oppstår.

– Problemet er at gjerningsmennene krenker og skader de som blir utsatt for det. Det er den største konsekvensen, sier Andersen.

Eksemplene under viser noen av meldingene mannen i trettiårene sendte til de unge jentene. Alt er hentet fra tiltalen. 

 

– Flere hundre ofre

Politibetjenten sier at de voksne ofte ikke regulerer den sosiale kontakten barna kan ha på ha nett, godt nok.

– Vi har chattesider som gjør det mulig å ha kontakt med mange mennesker samtidig, i løpet av kort tid. Nedslagsfeltet er kjempestort. Før kunne en mann blotte seg foran et par unger utenfor en butikk, og da har man en gjerningsmann og et par offer. Når det kommer til seksuelle overgrep på nett, så har vi en gjerningsmann, en type gjerning, men flere hundre ofre, forklarer Bunes.

Politibetjenten trekker frem to apper kalt MoviestarPlanet og Periscope som eksempler. Førstnevnte retter seg mot barn ned i 8-9 årsalderen, men har en innlagt chattefunksjon. På Periscope kan man streame live med mobilen, og hvem som helst kan få tilgang til videoen og komme med kommentarer som bidrar til å ødelegge et ungt menneske sitt selvbilde.

CHAT: Spillet MoviestarPlanet har en aldersgrense på 4 år. Likevel har det en innlagt chattefunksjon som tillater hvem som helst å starte en samtale. Foto: Skjermbilde 

– Så lenge det finnes en mulighet for å kontakte et barn som ikke er i stand til å bevare sin egen sikkerhet, så kan en gjerningsmann utnytte dette, sier hun.

Bunes mener det er et problem at flere foreldre kvier seg for å kontrollere mobilbruken hos barna sine. Hun påpeker at det å snakke med en fremmed mann på nett, blir det samme som å invitere en mann inn bakdøra hjemme.

– Det kan være like skadelig for barna å bli utnyttet på nettet, som i virkeligheten, sier hun.

INFORMASJON: Appen ber også om å fylle ut hvilken skole man går på, navn og alder. Foto: Skjermbilde

Overgriperne finnes overalt

Bunes sier at så lenge de har kapasitet, så prøver de å holde foredrag om nettvett. Men det er ikke lett å hindre at uønsket kontakt over internett skjer. Ofte kommer politiet i kontakt med de fornærmede, men da har skaden allerede skjedd.

– Barna skjønner ikke at de er i ferd med å bli lurt inn i et overgrep. Når skaden først har skjedd, kvier de seg for å fortelle om det fordi de forstår at de har gjort noe de ikke skulle. Når de står i situasjonen selv, tror jeg ikke de evner å ha motstand nok til å motstå den påvirkningen gjerningsmannen utfører, sier hun.

Politibetjenten forteller at de typiske overgriperne på nett som regel er menn.

– Vi finner gjerningsmenn i alle samfunnslag. Nettet gir folk mulighet til å leve ut et hemmelig liv, uten at de nærmeste og venner har kjennskap til dette, sier Bunes.

Sex har blitt mer normalt

På spørsmål om hvorfor unge jenter velger å sende nakenbilder av seg selv til fremmede på nettet svarer Bunes at hun tror holdningene til seksualitet har endret seg.

– Som ungdom er det stort fokus på kropp og utseende. Det kan i tillegg være spenning knyttet til kropp og seksualitet og en får oppmerksomhet. Det er også noen barn som er ensomme, og hvis de har havnet i et “vennskap” hvor de må sende bilder av rumpa si for at vennskapet skal fortsette, så kan det være vanskelig å si nei. De forstår ikke hvor mye det kan slå tilbake på de senere, forteller hun.  

Nærnett erfarer at saken som kommer opp i Sunnmøre tingrett i januar, var det første tilfellet med seksuelle overgrep på nett på Sunnmøre av et større omfang. Da hendelsene fant sted i 2013 og 2014, hadde ikke politiet tilstrekkelig ressurser eller kunnskap om temaet. Nå er situasjonen en helt annen.

– Politiet har siden 2014 fått bedre teknisk utstyr til å håndtere saker av et slikt omfang, og vi står bedre rustet til å etterforske en nettrelatert sak i dag enn vi var tilbake i 2014.  

Ønsker du mer informasjon om seksuelle overgrep på nett? Les hva politiet skriver om temaet her.