Folkemusikk for kunnskapslystne eldre

Akademisk musikkinnslag for den eldre garde

Eldreuniversitetet for Volda og Ørsta kunne mandag by på vakre toner i akademisk innramming

– Vi får god respons fra publikum i området, men kunne gjerne tenkt oss at flere blir med på møtene, sier Tore Skåltveit, nestleder i Eldreuniversitetet for Volda og Ørsta.

Faglig dybde

Skåltveit forteller at Eldreuniversitetet er et tilbud for pensjonister og eldre som ønsker å delta på arrangement med litt mer faglig dybde enn man forventer fra et vanlig eldretreff.

– Vi krever et visst akademisk nivå på møtene våre, noe som reflekteres i foredragsholderne vi får tak i, forklarer Skåltveit.

Nestleder Tore Skåltveit håper flere besøker Eldreuniversitetet for Volda og Ørsta

Samtidig forsikrer han at det blir servert kaffe og noe til på møtene, for å sikre også hyggelig sosialt samvær for de frammøtte.

Musikk i nærhet

Foran et oppslukt publikum med jevnt over grått hår, spilte Jorun Marie Kvernberg denne mandagen ulike folkemusikalske slåtter. Musikken ble akkompagnert av fortellinger om komponistene, satt til et lokalhistorisk bakteppe.

Hør Jorun Marie Kvernberg og Britt Pernille Frøholm spille i duo:

– Man føler jo litt på en slags ærbødighet når man spiller for denne typen publikum. Noen her kjente kanskje enkelte av de jeg fortalte om, forteller Kvernberg etter foredraget på mandag.

Hun understreker at det er nettopp denne nærheten i både geografi og tid, som gjør at folkemusikken står så høyt i kurs for henne og mange andre.

Britt Pernille Frøholm (t.v.) og Jorun Marie Ellingsen framførte folkemusikk i duo

– Dessuten er dette musikk som går rett på sak, hvor melodiene forteller historier om folks liv relativt nær vår egen tid, sier hun.

Null tommeltottvinning

Også pensjonistene selv virket å være godt fornøyd med både mandagens foredrag og Eldreuniversitetet generelt.

Reidun Eide er godt fornøyd med Eldreuniversitetets tilbud, men kunne gjerne tenkt seg mer om politikk

– Rett etter jeg ble pensjonist ble jeg lokket ned hit, for jeg hadde jo ikke lyst til å bare tvinne tommeltotter, sier Reidun Eide, som mener tiltaket samler pensjonistene.

Hun finner enighet i Anne Ellingsen, som flyttet tilbake til Ørsta etter noen år på Svalbard.

– Eldreuniversitetet er et godt initiativ som innholdsmessig fenger bredt, sier Ellingsen. Hun legger til at hun selv har vært aktiv som leder i organisasjonen tidligere.

Hør Radio Voldas reportasje her:

Radiojournalist: Oliver Bellinder