– Du kan være edru uten å være den kleine personen i hjørnet

Drikke eller ikke drikke

Studietida er tradisjonelt en fuktig tid. Allikevel finnes det studenter som av forskjellige årsaker velger å avstå fra den endeløse drikkingen.

Det er første fredag i mars, og like sikkert som at det er kaldt på Nordpolen, møtes ferske journaliststudenter for å feire at de har overlevd første uke av praksis. En trang hybelleilighet et steinkast fra Høgskulen i Volda er der de mest ivrige samles til vorspiel hos en klassekamerat.

En dunkel lyssetting, et stuebord fylt til randen med både tomme og fulle ølbokser, i tillegg til øredøvende musikk, vitner om at denne fredagen er forbeholdt det å kunne slå ut håret. Stemningen er løs og ledig, studenter ler, danser og koser seg i hverandres selskap på lik linje med en hvilken som helst annen helg i studietiden. Klokken har passert åtte og partyløvene kan sies å være godt på vei mot nok en fuktig aften.

Men selv om normen er å konsumere flere enheter alkohol på en slik kveld, finnes det også studenter som velger alternative måter å nyte kvelden på.

Velger vekk alkohol

Kyrre Fitje (19) har valgt å oppsøke festlighetene med en annen tilnærming – for han er det nemlig ikke like viktig å delta i drikkingen for å ha en vellykket kveld. Han er nemlig en av de som bevisst har valgt bort alkoholen for en rusfri tilværelse.

­– Personlig har jeg aldri vært noe festmenneske. Så mange skryter av at de har glemt hva som skjedde kvelden før, eller har vært ute til de tidlige morgentimer og kanskje ødelegger hele helga allerede på fredag. Det er en kultur jeg ikke vil ta del i. En trenger ikke alkohol for å ha det gøy eller oppleve ting.

Føler du noe drikkepress når du drar på fest?

– Jeg føler ikke noe press rundt dette. I min studiekrets er det relativt stor aksept for valget jeg har tatt. Selvfølgelig kommer det en og annen spydig kommentar, men dette er lett å ignorere. Kyrre tar seg en slurk fra Fanta-en sin.

Han forteller at festene han drar på ofte er mindre sammenkomster hvor han kjenner de fleste involverte, som er vant med og respekterer hans valg.

– Det hender jeg får spørsmål, men formålet mitt er ikke å si at man trenger å være 100 prosent avholds som det jeg er, men at det er forskjell på å innta en sunn mengde alkohol og det å nesten bli pumpet hver helg.

Kyrre ser ikke behovet for å innta det flytende sosiale smøremiddelet for å ha det kult på fest. Han mener det er viktig å ta seg selv litt i nakken.

– Selv om man er edru på fest, trenger man ikke være den kleine personen som står i hjørnet og drikker brus. For hver samtale og dårlige vits blir det gradvis mer naturlig å omgås på denne måten.

F.v.: Odd Sindre Tonning og Kyrre Fitje. Foto: Niclas Bergh Bugge

Bekymringsverdig drikkekultur

Tall fra undersøkelser om studenters helse og trivsel fra 2014, utført av studentsamskipnadene i Oslo, Bergen og Trondheim, viser at 56 prosent er enten helt eller litt enige om at det drikkes for mye. Resultatene viser også at de som mener det drikkes for mye, og som ønsker seg flere alkoholfrie tilbud, øker med alder og studieansiennitet.

– Studietida er nok den fuktigste tida i livet. Drikking inngår på mange av de viktige arenaene for studenter, og alkoholbruk kan selvfølgelig ha positive sosiale effekter, sier alkoholforsker ved Folkehelseinstituttet, Ingeborg Rossow.

Hun fastslår også at det ikke finnes tvil om at det er en sammenheng mellom alkoholbruk og problematisk atferd og helseskader.

Dette er noe som underbygges med resultater fra samme undersøkelse, der det kommer frem at hele 40 prosent av studentene har et drikkemønster som kan kategoriseres som risikofylt. I tillegg er 3 prosent inne i et mønster som innebærer stor skade for helsefarer. Det er også studenter med skadelig alkoholatferd som i større grad melder om dårlig livskvalitet.

Noen begynner aldri å drikke

Det som startet som et vorspiel i en liten leilighet har senere flyttet seg til en større fest i Volda sentrum. Her har mediestudentene fra både første og andre klasse funnet tilholdssted for kvelden, og stemningen er så absolutt ikke dårligere enn den var tidligere på kvelden. I husets overfylte, bråkete ganger møter vi en annen student som også har valgt vekk alkoholen.

Journaliststudent Odd Sindre Tonning (19) forteller at en fortid som toppidrettsutøver gjorde at han aldri følte behovet for å drikke.

– Målet for meg var å bli best mulig, og jeg følte alkoholen ikke kom til å hjelpe meg som skiskytter. Etter at jeg la opp har jeg heller aldri følt behovet for å begynne, sier Odd Sindre som påpeker at det er viktig å ta vare på både helse og lommebok som student.

Hvordan oppleves slike fester dersom man er edru?

– Jeg oppfatter det som koselig å være ute blant folk selv om jeg er edru, sier Odd Sindre, selv om han mener det kanskje er litt kjedelig i starten.

Selv om han personlig har valgt vekk ølen, mener han at folk får gjøre som de vil.

– Om de vil drikke seg fulle hver dag i studietida, eller ta helt avstand fra alkohol, det bestemmer de best selv, sier Odd Sindre.

Det sosiale aspektet kan være like problematisk

Eli Anne Løksa
Studentrådgiver Eli Anne Løksa. Foto: Niclas Bergh Bugge

Eli Anne Løksa, studentrådgiver ved studentsamskipnaden i Volda, møter flere studenter i semesteret som opplever problemer tilknyttet alkohol. Hos henne går samtalene mer ut på de sosiale utfordringene i forhold til alkoholforbruket, og litt mindre om den mengden som blir konsumert.

– Mange føler de må drikke noe for å passe inn og få venner.

Hun synes det blir pratet for lite konstruktivt om rus blant studenter og hun tror det kan være et litt tabubelagt tema å ta opp med medstudenter.

– Som student så er alkohol en så vanlig del av tilværelsen at det kan være vanskelig å identifisere om man har et problem dersom man befinner seg midt oppi det, sier hun.

Edruelighet er ingen hindring

Eli Anne sier at det er viktig å ikke sky unna det sosiale av den grunn, og at å være edru kan være til inspirasjon for andre.

– Man kan jo bare prøve å dra på fest uten å drikke, og se på det som et forskningsprosjekt. Test deg selv. Det er jo ingen som synes du er teit.

Og dette er noe som både Kyrre og Odd Sindre sier seg helt enige i dette da de møtes på denne festen. Begge mener man kan få mye ut av festene og bli kjent med nye folk, selv i edru tilstand.

– Det viktigste er at alle koser seg og har det gøy, avslutter Odd Sindre.