Alkoholsalget på Søre Sunnmøre

Ulstein størst på alkohol på Søre Sunnmøre

Vinmonopolets rapport viser spesielt én klar trend: For vinmonopolene på Søre Sunnmøre er alkoholsalget klart størst i Ulstein.

Litersalg av alkohol på Søre Sunnmøre for fireårsperioden 2010-2014. Alle tall er presentert i liter.

 

For fireårsperioden 2010-2014 solgte vinmonopolet i Ulsteinvik rundt 22 liter alkohol per innbygger. På andre og tredje plass følger Volda og Ørsta med 15 og 14 liter respektivt.

Butikksjef for Vinmonopolet i Ulstein, Cecilie Brungot, trekker frem at vinmonopolbutikkene på Søre Sunnmøre ikke kan sammenlignes på mye mer enn at de er vinmonopol.

– Butikkene i Herøy og Vanylven er ikke åpne hver dag. I tillegg er vi i Ulsteinbutikken budsjettert til et høyere litersalg enn de andre butikkene, sier Brungot.

Brennevinsalget i Ulstein skiller seg også veldig ut Søre Sunnmøres søsterbutikker. På fireårsperioden solgte den 32 720 liter brennevin,  om lag 10 000 liter mer enn Volda, som har flere registrerte innbyggere. Brungot ser en sammenheng til den store graden av industri i Ulstein.

– Verftene leier inn utalandske arbeidere, hvorav mange har forskjellige drikkemønstre enn vanlige nordmenn, innrømmer hun.

Butikksjef for Vinmonopolet Volda, Lisbeth Overå, innrømmer at studentene som kjøpergruppe er av stor betydning for butikken.

– Studentene kjøper mye musserende og hvitvin.

Brungot legger til «lys/ lett-trenden» som betyr at den største økningen innen salg av alkohol er for lyst og lett alkohol, da musserende og hvitvin.

– Også for rosévin ser vi en relativt markant økning, hevder Brungot.

Brennevin og svakvin er alkoholtypene som selger klart mest over hele Norge, og svakvin utgjør omtrent 80 % av det totale salget.

Når Tax Free-avtalen går ut i 2022 håper Brungot at Norges vinmonopol får ta over.

– Da vil det også gå mer penger i statskassen, fordi mye avgifter forsvinner i Tax Free-varer.