Tåke vil gjøre det umulig for luftambulansen: – Distriktet her er ekstra sårbart

Ambulansearbeider om luftambulanse i tåke: – Ikke sjans å røre helikopter i dag

HÅPER DE TAR DET PÅ ALVOR: Ambulansearbeider, Svein Arild Roald, håper styret tar saken på alvor og konkluderer riktig. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Et av argumentene for å legge ned traumefunksjonen ved Volda sjukehus er at det er luftambulanse tilgjengelig. Dette vil ikke være mulig i været som viste seg onsdag.

VOLDA: Onsdag startet styremøtet som skal avgjøre skjebnen til traumefunksjonen på Volda sjukehus.

Et av argumentene for å legge ned traumefunksjonen ved Volda sjukehus er at det er luftambulanse tilgjengelig, og derfor enkelt å frakte pasientene som trenger akutt hjelp til et annet sjukehus. 

Men dette vil ikke være mulig når det er tåke. Ambulansearbeider ved Volda sjukehus, Svein Arild Roald, sier at dette er et eksempel på hvorfor distriktet her er ekstra sårbart og at man ikke kan legge ned traumefunksjonen.

– Det hadde ikke vært sjans å rørt noe helikopter sånn som været er i dag. Hadde det vært en alvorlig skade nå, uten traumefunksjon i Volda, måtte vi ha kjørt i en og en halvtime med en pasient som blør. Det skal ikke være store blødninger før du ikke rekker fram til sjukehus.

UMULIG I TÅKA: Ambulansearbeideren viser hvor luftambulansen står når de skal frakte skadde pasienter. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Hva tenker du om at styremøtet er på en dag som dette?

– Været må jo være en guds gave til oss i Volda. Dette er et klart eksempel på hvorfor vi kjemper for det vi gjør. All sunn fornuft tilsier at du skal utnytte de ressursene du har rundt deg for å gjøre det beste for pasientene, sier Roald.

Opererer med den gylne time

Han forteller at de hele tiden opererer med den gylne time, som vil si fra en ulykke skjer, til pasienten skal være på sjukehus. Det kan være blødninger, skader i brystet, eller der pasienten ikke får puste tilstrekkelig. Roald sier det er viktig at pasienten kommer fort til sjukehus, blir stabilisert og sendt videre til St. Olavs hospital i Trondheim.

– Det er det som tar livet av pasienter. Tidsfaktoren er veldig essensiell. Volda kommer aldri til å bli noe traumesjukehus, men vi må ha en traumefunksjon så vi har mulighet til å redde pasientene. Så kan de avslutte behandlingen i Trondheim.

Han trekker frem et eksempel på raset i Jølster. En stor del av Nordfjord sokna til Volda sjukehus under den hendelsen. 

– Dette her er sårbarheten, spesielt på Vestlandet. Det kan enten være tåkefylt, storm eller stengte ferjer både høsten og vinteren. Det vil være lange avstander til sjukehus hvis ikke vi kan ta imot i Volda. Dette handler mer om politikk enn fornuft. Det er helt tvingene nødvendig å ha på plass sånne funksjoner ved et akuttsykehus som Volda per definisjon er.

– Befolkningen vil lide for det

Det har vært flere situasjoner hvor helikopter ikke har vært mulig, ifølge han. Roald håper styret tar det på alvor og konkluderer riktig.

– Jeg hører hele tiden at de skjuler seg bak at de kan sende helikopter. Jeg har ikke tall på hvor mange situasjoner der vi ikke har helikopterstøtte i det hele tatt. Det gjør noe med oss som jobber her også. Det er ganske tøffe situasjoner du kan komme oppe i og ansvar der du ser du ikke rekker til.

Hvordan blir dagen deres på sjukehuset her i dag?

– Vi er litt anspent. Litt rastløse, vi går litt rundt oss selv og venter. Det er en veldig spesiell dag. Vi vet ikke hva som møter oss, men jeg håper det at styret har forstått alvoret i dette og at de vil komme til fornuft, og gå imot fagdirektørens råd.

Hva skjer hvis det blir lagt ned?

– Befolkningen vil lide for det. En kan tenke seg unødvendige dødsfall oppi dette her. Det er ikke noe tvil. 

Volda sjukehus i tåka
VOLDA SJUKEHUS I TÅKA: Et tjukt lag ligger rundt sjukehuset onsdag morgen. Foto: Viktoria Hellem-Hansen

Les: Hadde det ikke vært for Volda sjukehus, hadde jeg vært død nå