Retter fokuset mot «internettgenerasjonen»

animation volda

ANIMASJONSFILMHELG: Animation Volda er tilbake, og varer fra torsdag til søndag på Volda samfunnshus. (Skjermdump: Animationvolda.no)

Torsdag 12. september går Animation Volda av stabelen. Årets tema er «internettgenerasjonen», og det vil bli rettet et lys mot dagens anvendelse av internettet.

VOLDA: For 13. år på rad blir Animation Volda arrangert av studenter fra animasjonslinja ved høyskolen. Festivalen starter torsdag, og på programmet finner man filmvisninger fra flere titalls skapere og foredrag med bransjefolk.

Populær internasjonal festival

PR-ansvarlig for Animation Volda, Karoline Haugland, sier hun gleder seg veldig til helgens program.

SPENT: PR-ansvarlig Karoline Haugland ser frem til helgens program. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

– Denne festivalen har blitt veldig stor internasjonalt, det er mange som sender inn bidrag. Vi venter også mange store gjester fra hele verden - fra Argentina, Tyskland, Danmark og flere andre land.

Blant de mange filmene som vises på festivalen, er det også satt av tid til flere foredragsholdere som vil fortelle om nyttig bransjekunnskap og tekniske utfordringer og løsninger.

– Det skal jo blant annet være en foley performance fra Heikki Kossi. Dette er da en fremføring fra en som lager lydeffekter til filmer; dørknirk som ikke egentlig kommer fra en knirkete dør, og slike ting. Staffan Linder kommer også, en VFX-artist som har jobbet på filmer som King Kong, Kick-Ass og Kon-Tiki.

Festivalens program tilbyr noe for liten og stor. På søndag er det barnas dag, og da er det gratis for både barn og voksne.

– På søndag er alle velkomne. Da skal vi vise noen filmer som Øyra barneskole har vært med å lage hvor det har blitt brukt en teknikk som heter «pixelation». Disse ble spilt inn i dag og er nå til redigering slik at de kan vises på lerretet på søndag.

Siste innspurt

Jakob Eiring er en av tredjeårsstudentene på animasjonslinja som har i oppgave å lage film med barna fra Øyra barneskole. Plassert utenfor Strøm-bygget på høyskolen har han fått med seg en gruppe barn utkledd som troll.

– I dag har vi en workshop med fjerdeklassingene fra barneskolen der vi viser de noen av prinsippene med animasjon. Også lager vi noen artige småfilmer som de skal få lov til å se på kinolerretet på søndag som en del av vår festival.

SKUMLE TROLL: Fjerdeklassingene fra Øyra barneskole sparer ikke på energien under innspilling, noe Jakob Eiring setter stor pris på. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

På spørsmål om det kan være vanskelig å lage film med barn, svarer han at det er veldig morsomt, men at det kan bære med seg utfordringer.

– Jeg har litt erfaring med å lage film med barn tidligere. Den gang brukte vi såkalt «stop motion» der vi brukte ungene som dukker som vi flyttet litt og litt. Problemet med den teknikken er jo at barna har ganske begrenset tålmodighet, sier han.

– Så i år prøver vi noe nytt med «pixelation», der man bruker kroppen som en del av animasjonen. Da får de lov til å hoppe, løpe og leke litt mer, så det vil jeg si har vært vellykket. Veien er kort til at vi gjør dette neste år også.

For Jakob og de andre studentene gjenstår nå den siste biten med redigering før visningen på søndag.

«Internettgenerasjonen»

Hvert år har festivalen et gjennomgående tema som blir utforsket dypere. I år handler det om «internettgenerasjonen». Det skal tas opp hvordan internett blir brukt i dag, og hvordan man kan være kritisk til det visuelle man finner på nettet; ikke nødvendigvis bare det som blir ytret med ord.

For mer informasjon om Animation Volda, trykk her.