Innholdsrik animasjonshelg på Volda samfunnshus

Helgens animasjonsfilmfestival er over for denne gang. Etter flere dager med intens film- og foredragstitting, reflekterer lederen, konferansieren og publikum over hvordan det har vært.

VOLDA: I takt med at regnværet satte inn for fullt, takket Animation Volda for seg på søndag. Festivalen, som siden torsdag har vist filmer og hatt tett program helgen gjennom, ser ut til å ha vært en suksess. 

– Alt har bare gått av seg selv

Leder for festivalen, Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen, krediterer et engasjert publikum, internasjonale gjester og et stort utvalg av animasjonsfilmer i toppklasse for at helgen har gått så bra som den har gjort.

astrid mork-knutsen
FORNØYD: Leder for Animation Volda, Astrid Ellensdatter Mork-Knutsen, er nesten sjokkert over hvor bra helgen har gått. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

– Jeg føler det har gått så bra at jeg konstant har vært redd for om det er noe jeg har oversett. Alt har gått så på skinner at jeg følte noe måtte gå galt snart, flirer hun.

Mork-Knutsen forteller at hun har erfaring med å være frivillig på festivaler tidligere, men at dette er første gang hun har et ordentlig lederansvar.

– Jeg har vært underansvarlig på Dokfilm og frivillig på Animation Volda og Animation Fredrikstad, også var jeg korleder en gang i tiden. Men ingenting på denne skalaen, med 70 frivillige og masse gjester fra utlandet.

Det er spesielt de frivillige hun vil dra frem i lyset, da festivaler gjerne står og faller på de som jobber for at et arrangement skal lykkes.

– Jeg er så takknemlig for det fantastiske teamet vi har, for det hadde ikke gått uten de. Vi hadde ikke klart å få en så strømlinjeformet festival dersom styret og crewet ikke hadde vært så engasjerte. Å se at folk føler eierskap og vil ta del i dette gjør meg glad som festivalleder, sier hun.

Inspirerende bidrag av høy kvalitet

Endre Eidsaa Larsen er foreleser ved Høgskulen i Volda og fikk jobben som konferansier og moderator for årets festival. For han er dette en mulighet til å se hva studentene hans jobber med, i tillegg til å få med seg viktig informasjon fra bransjen.

endre eidsaa larsen
GOD STEMNING: Endre Eidsaa Larsen har vært konferansier for festivalen, og kan melde om god og rolig stemning. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

– Dette har gått veldig greit, selv om det er en rolle jeg ikke er vant med. Det har mye å si med publikum, og jeg synes det har vært god og rolig stemning. Så det gjør jobben veldig lett.

På spørsmål om hva han synes om årets bidrag, svarer han at han synes opplegget har vært veldig interessant og at det har vært av høy kvalitet.

– Det er folk som har utrolig lang erfaring som får snakke. Selvfølgelig kan det bli en del fagprat, men det er jo en festival for animasjonsinteresserte først og fremst. Selv er jeg veldig filminteressert, så gode filmopplevelser betyr mye for meg. Annet enn det synes jeg alle foredragene har vært inspirerende på forskjellige måter.

Til tross for den store andelen animasjonsstudenter og bransjefolk som deltar på festivalen, føler Larsen at festivalen prøver å gjøre animasjon mer interessant for folk flest.

– Jeg har inntrykk av at festivalen ønsker å åpne seg opp for folk generelt, dersom de er nysgjerrige på hva dette kan være for noe og vil lære mer om animasjon.

Les også: Retter fokuset mot «internettgenerasjonen»

Tettpakket program

Det har blitt sendt inn over 800 bidrag fra hele verden til Animation Volda. Av disse har 46 av de beste blitt valgt ut av Konrad Hjemli. Og det virker på publikum som om de også er fornøyde med utvalget.

kinogjengere
IVRIGE PUBLIKUMMERE: Endre Horpestad og Tone Charlotte Eikelid fra animasjonslinja ved Møre Folkehøgskule er på plass for å se helgens filmer og seminarer. (Foto: Niclas Bergh Bugge)

– Så langt har programmet vært bra! I dag ser vi fram til å se på alle filmene, sa Tone Charlotte Eikelid da vi spurte hun under filmvisningen på lørdag. 

Sammen med medstudent Endre Horpestad har hun tatt turen fra Møre Folkehøgskule til Volda fordi de ville observere de mange innslagene.

– Vi har vært her alle dagene. Jeg synes da spesielt at seminarene har vært informative og gøy, forteller Horpestad.