Syvendeklassinger reiste to hundre år tilbake i tid

anno volda 2019

KUNNSKAPSRIKT: Sunnmøre museum tar ansvar for å lære barn fra Mork og Øyra skule om blant annet smørning og grindbygg. (Foto: Bethy Elveos)

Teknologien har endret seg stort de siste hundre årene. Det fikk syvendeklassingene fra Mork og Øyra skule erfare da de deltok på Anno Volda. 

Sunnmøre museum inviterte elever fra syvende klasse på Mork og Øyra skule til  det de kaller Anno Volda. Målet for dagen var å kaste teknologivante barn inn i en hverdag som var vanlig for en god stund siden. De har lagt år 2019 bak seg og reist to århundrer tilbake i tid for å se akkurat hvor mye samfunnet har forandret seg. 

En av de aller mest grisete utfordringene elevene gjennomfører, er å lage smørning til sko og klær. For denne oppgaven gjelder det å finne ut av hvilke produkter som skaper denne impregneringen fra 1800-tallet.

smørning anno volda 2019
PROSESS: Barna kutter opp kokt sauletalg, deretter stivner den og blir brukt som impregnering til både sko og klær. (Foto: Bethy Elveos)

Jens Hammerås står for ansvaret. Han er formidler for Sunnmøre museum. Under Anno Volda setter han elevene på prøver og utfordringer, og lærer samtidig barna viktig kunnskap om hvordan hverdagen og livet en gang i tiden var.

— Det er viktig å få en rød tråd. Det å finne ut av hvor man kommer fra og hva som var vanlig. Det å få forståelse for tid og rom, og for hvordan tidene forandrer seg, sier Hammerås.

Barna klarer seg godt gjennom impregneringstesten. De er heller ikke redde for å få litt skitt under neglene, men de tror derimot det er mye bedre å gå i syvende nå enn for et par hundre år siden.

— Det er kanskje bedre i 2019. Du måtte kanskje jobbe litt mer med mat før. Og lage garn fra ull og jobbe med det, forteller Emilie fra Mork skule.

Mens noen av barna skjærer i sauletalg og lærer seg å lage smørning til sko og klær, så skal andre være med på å sette sammen et grindbygg. 

Et grindbygg er et type bygg som er mest utbredt på Vestlandet, og som mennesker har bygd helt siden langt tilbake til bronsealderen. Bygget består av stammer som reises opp av vertikale staver og tverrliggende bjelker. De settes i rekke til huset har blitt så langt som man ønsker det skal være. 

grindbygg anno volda 2019
ARBEIDSKRAFT: Det å bygge et grindbygg krever både samarbeid og en hel haug med hender. (Foto: Bethy Elveos)

Selv om barna syns grindbygget var vanskelig å få til, så tar de det med et smil om munnen. Museumsformidler Hammerås syns dagen har gått knakende bra så langt, og gleder seg til etter lunsj. Da blir det mer moro, mer læring og flere oppgaver for barna.

— Barna har vært kjempeflinke. De er superengasjerte så langt etter én runde, så får vi se. Det er to runder til etter lunsj, så det blir bra.