– Kunne se barnas øyne lyse opp

– Jeg tror besteforeldrene låner barnebarna sine for å ha en unnskyldning til å få være med, smiler branningeniør Knut Øystein Ekroll.

På tirsdag ettermiddag kunne Volda brannstasjon by på sveler, saft og brannslukningsøvelser. I stasjonen kan det høres hyl, latter og lyden av små barneføtter som løper rundt. Åpen dag på brannstasjonen var en suksess, til tross for det dårlige været.

Viktig budskap

Viktig Budskap: Knut Ø. Ekroll viser fram hattene og heftene de deler ut til barna (Foto: Lene Flataker)

– Det har vært et ganske bra oppmøte. Flere familier har vært innom i dag, forteller branningeniør Knut Øystein Ekroll og smiler bredt.

– Jeg tror nesten det er de voksne som har det mest gøy. Det er nok mange besteforeldre som har fått låne barnebarna for å kunne komme hit.  

Selv om dette tilbudet er ment som en spennende opplevelse for barna, er det også en mulighet for brannmennene til å komme med et viktig og informerende budskap til folk i alle aldre.  

– Uke 38 er brannvernuka. Den er ment for å sette fokus på brann, og flere brannstasjoner i landet holder åpen dag for å lære folk om brannsikkerhet.

Spennende med brannbil

På brannstasjonen får barna lov til å prøve seg på flere brann-relaterte aktiviteter. Inne i brannstasjonen står det en svær signalgul bil, og utenfor venter en ivrig gjeng med besøkende på å få prøve den.

GØY PÅ ÅPEN DAG: Tiril Fagerli og lillebror smiler bredt mens de leker i brannbilen (Foto: Lene Flataker)  

Tiril Fagerli (4) har akkurat fått lov til å få sitte i brannbilen, og klatrer selv i de store stegene med et glis om munnen.

– Det var veldig gøy å få prøve og sitte i brannbilen. Vi har vært her før, og jeg vet hva vi skal gjøre hvis det blir brann.

Far og sønn

Steven Brudevoll Hånes er en av de heldige barna som har fått lov til å prøve seg på brannslangen. Faren er brannmann, og er med på å støtte Steven med benet sitt slik at han ikke skal falle over, på grunn av det kraftige trykket i slangen.

SOM FAR SOM SØNN: Stevens far viser han hvordan man skal holde en brannslange (Foto: Lene flataker) 

– Steven elsker å være på brannstasjonen. Han er helt opphengt i brannbiler. Det er nok medfødt, han har nok vært brannmann siden han ble født, sier moren Sunniva Brudevoll Hånes, og ler.

Tidlig rekrutering

Rune Barstad er brannmann, og er en av de som kjører brannbilene når de må rykke ut.

Rune Barstad, brannmann i Volda (Foto: Lene Flataker)

– Oppmøtet har vært voldsomt. Jeg tror barna synes det er kjempespennende med brannmenn. Noen av barna fikk prøve brannhjelmen min. Hjelmen er jo alt for stor for hodene deres, men man kunne se at øynene deres lyste opp. Jeg tror ungene kommer til å huske dette i lang tid.

– Ja, det er jo tidlig rekrutering, sier Barstad og ler.