Blest rundt regelverket i 5. divisjon

Blest i femtediv.

MISNØYE: Flere trenere i 5. divisjon har reagert på at Volda topper andrelaget for å berge plassen. Her fra kampen mellom Volda 2 og Ørsta 7. september. Foto: Arkiv. 

Etter forrige serierunde la Ellingsøy inn protest mot Volda 2. Flere av lagene i 5. divisjon har vært misfornøyde med måten Volda opererer på.  

Ørsta-trener Are Bjørgum har tidligere etterlyst et strammere regelverk når det gjelder bruk av førstelagsspillere på andrelag. Nå har Ellingsøy lagt inn protest etter kampen mot Volda 2 28. september. De mener Volda brukte for mange spillere fra førstelagstroppen.

Flere trenere i 5. divisjon har denne sesongen reagert på Voldas bruk av førstelagsspillere på andrelaget.

– Volda må få bruke de dem vil. Reglementet er sånn som det er. Hvis de har brutt det er det uheldig. Da protesterer vi. Det flere er misfornøyd med er at de kan stille med så mange fra 4. divisjon i 5. divisjon, sier Ellingsøytrener Trond Gjerde.

– Helt bak mål

Han mener dagens regelverk i praksis tillater at et andrelag kan stille med et rent førstelag, hvis det er behov for det.

– De bruker fem som startet forrige kamp i 4. divisjon. Med ubenyttede innbyttere blir det ti spillere fra divisjonen over. Legger du på noen som kommer tilbake fra skade blir det rent 4. divisjonslag. Det er helt bak mål. Det er ikke det som er intensjonen med et andrelag.

Men Gjerde klandrer ikke Volda for måten de bruker spillerne på.

– Sånn er det med alle lag som skal prøve å berge plassen. Ellingsøy hadde muligens gjort det samme om vi var i en lik situasjon. Men det har generelt vært dårlig med fair play i femtedivisjon i år. Vi må bruke de samme spillereglene. Hovedproblemet er at reglene må strammes inn.

Sjekk breddereglementet selv her.  

NFF: – Velkjent problemstilling

Protesten fra Ellingsøy er nå til behandling hos Sunnmøre fotballkrets. Daglig leder Bjørn Oskar Haukeberg forteller til Nærnett at dette er en velkjent problemstilling i Norges Fotballforbund, men at et strammere regelverk vil ha konsekvenser.  

Bjørn Oskar Haukeberg mener det er viktig at flest mulig får spille fotball. Foto: Privat.

– Dette reglementet diskuteres omtrent årlig på forbundstinget. Det er stor enighet mellom klubbene i Norge at vi skal ha andrelag, og at det skal det være mulighet til å overførespillere fra første- til andrelaget.

Vil ha med flest mulig

Haukeberg poengterer at jo mindre mulighet Volda 2 har til å bruke førstelagsspillere, jo vanskeligere blir det å stille lag.

– Hva skal spillerne som ikke får spilletid på førstelaget gjøre? Målet og visjonen til fotballforbundet er at vi skal ha med flest mulig. Reglementet må ikke gjøre dette vanskeligere, sier Haukeberg før han fortsetter:

– Det er ingen som påstår at regelverket ikke kan bli bedre, men vi må huske på hva som er målet. Skal vi hindre at folk spiller fotball eller legge til rette for flest mulig?