Slik er Voldas handlegater

handletur

​Butikkene flytter ut av Spinneriet, men blir det mer handlefart i Voldas gater av den grunn? Jeg reiste på oppdagelsesferd i Volda for å snakke med de som driver forretninger i sentrum, og de som handler der.

– Det er tøft å drive alene

I hjertet av Volda finner man en litt annerledes bokhandel. Fasaden er beskjeden. Bøker i alle varianter dekker vinduet så det nesten ikke er mulig å se inn i butikken. Man skulle ikke tro at det på innsiden skjuler seg 180 000 bøker. 

bokmannenutsiden
LIGGER BESKJEDENT TIL: Bak denne diskrè fasaden kan man finne litteratur for alle og enhver. Foto: Beth-Kajsa Elveos

Geir Hovind Frøysedal (31) har drevet bokhandleren "Bokmannen" i flere år, og forteller at det var tøft i starten.

– I starten var det ikke noe som gikk rundt, jeg måtte bare fokusere på å betale regningene. Det har vært tøft til tider, men det er den beste jobben jeg kan tenke meg, sier Frøysedal, som er ansiktet bak "Bokmannen".

– Jeg studerte her i Volda, og svidde av stipendet på bøker og øl. 

Frøysedals hybel ble fylt opp av bøker fra gulv til tak, og han trengte et sted å oppbevare bøkene sine på. Det var dette som ble forløpet til "Bokmannen".
Kommunen hjalp han å komme i kontakt med noen som kunne leie ut lokaler. Valget falt på et lokale i Storgata 2, og dermed var en forretning skapt. 

I videoen under kan du selv gå på oppdagelsesferd i bokhandelen ved å klikke og dra på skjermen:


BOKSAFARI: Bokmannens lokaler er Mekka for leselystne. Foto: Niclas Bergh Bugge.

Inntektene øker hvert år.

I dag er Bokmannen blitt en blomstrende bedrift som Frøysedal driver med god hjelp fra sin samboer Anna Rebekka Tømmerbakk. Han forteller at han ikke har noen utgifter på bøker.

– Jeg får inn omkring hundre bøker om dagen som jeg ikke betaler for. Men det koster jo med hyller, husleie og strøm, også skal man jo leve litt selv. 

Den leseglade 31-åringen merker at det er mer og mer trafikk i butikken, og forteller at han har kunder fra hele regionen som kommer til Volda for å finne litterære gullfunn hos han. Det hender også at folk finner veien til Bokmannen fra andre deler av landet for å finne bøkene de leter etter. 

bokmannenportrett
STOLT BOKHANDLER: Geir Hovind Frøysedal viser gjerne frem noen av skattene man kan finne i butikken hans. Foto: Beth-Kajsa Elveos

 

For lite liv i sentrum

Frøysedal savner mer liv i bygda. Selv har han arrangert både konserter og boklanseringer i forretningen sin. Han sier det hadde vært flott om folk sluttet å drive på kjøpesentre, og heller startet opp i sentrum. 

–  Jeg kunne ikke hatt en husleie på 15000 i måneden, sier Frøysedal som mener at kommunen bør tilrettelegge mer for at mindre bedrifter skal klare seg.

Spøkelsesgate 

Oppdagelsesferden går videre, Volda sentrum er idyllisk på en finværsdag: Sola varmer godt i ryggen og legger til rette for at voldingene kan trekke ut i sentrumsgatene. Ta seg en handlerunde, hilse på kjentfolk og kanskje kose seg med årets første softis i solveggen. Men Voldas gater viser til alt annet enn travle tilstander denne formiddagen.

Tomme gater
ALENE I GATENE: I Voldas gågate kan man gå i fred og ro. Sjansen for å treffe på noen forbipasserende er liten. Foto: Beth-Kajsa Elveos.

 

Kunder fra hele regionen

På klesbutikken More Woman i enden av gågata, treffer jeg to blide damer. De forteller at forretningen har eksistert i 62 år, og at de har kunder som kommer og handler hos dem fra hele Sunnmøre. Med en så veletablert bedrift sier det seg selv at de har sett mange butikker komme å gå gjennom de årene de har jobbet der. 

– Det skulle vært flere butikker her i sentrum og gågata. Det å få litt konkurranse er sunt for handelstanden. 

 

MoreWoman
KLÆR FOR ALLE ALDRE: Damene på More Woman forteller at de selger klær til damer i alle aldersgrupper.  F.v: Elin Sporstøl, Randi Espelund Björkedal. Foto: Beth-Kajsa Elveos.

 

– Det kunne godt vært litt forskjellige typer butikker også. 

– Hva slags butikker savner dere i sentrum?

– Det kunne godt vært en klesbutikk for herrer her, og en butikk som Jernia kunne vi trengt, sier damene som også mener det burde vært flere ungdomsbutikker i Volda. De opplever at ungdommen heller reiser til Ørsta eller Ålesund for å shoppe. De merker også at netthandelen blir mer utbredt. 

– Mange handler jo på nett nå. Da kan man sitte hjemme å bestille, og om det ikke passer, så kan man bare sende det tilbake portofritt. Jeg har møtt folk som sier de heller handler på nett, for da slipper de å dra i butikker. Hvis alle tenker sånn, blir det jo bare spøkelsesbyer igjen, sier Randi Espelund Björkedal.

Dette mener voldingene

Jeg forlater de blide damene på More Woman og de tomme handlegatene oppe i sentrum, og begir meg ned til Hamnegata. Her setter jeg meg på en benk og nyter sola. Det tar ikke lang tid før jeg kommer i snakk med noen voldninger som har et og annet å si om handlelivet i sentrum.

 

mannpågata
HANDLER I SENTRUM: Birger Løken.
Foto: Beth-Kajsa Elveos

– Jeg syns voldingene burde skjerpe seg, og heller bruke de butikkene som er i sentrum.

– Er du flink å handle der selv?

– Jeg handler konsekvent på butikkene i sentrum.
 

 

 

Ikke lenge etter får jeg øye på en jovial kar i kamuflasjejakke. Han er på spasertur i sentrum, og ser ut til å kjenne alle han passerer. Han vil gjerne snakke med meg, men ønsker ikke å stå frem med navn eller bilde. Men meninger, skorter det ikke på.

– I Volda er det ille!

Hvordan er det ille?

– Her møter du gråpapirvindu overalt, og det er handlingslammelse i hele sentrumsområde. Selv må jeg reise til Ørsta for å handle klær, forteller den engasjerte voldingen.

– Sentrumsområdet bør ha flere parkeringsplasser og bedre trafikkregulering, sier han før han spaserer videre, fortsatt samtalende med de han passerer på sin vei.

Si din mening: 

Hvor handler du?
På nett
PÅ kjøpesenter i andre byer enn Volda
I butikkene i Volda sentrum
På spinneriet