Brænne-saft føler seg forskjellsbehandlet

Brænne-saft

BRISTEPUNKT: Brænne saft har sett seg nødt til å skru opp prisene på produktene sine i takt med sukkeravgiften. FOTO: Morten Asbjørnsen

Det ble på mandag klart at det ikke blir noen kutt i sukkeravgiften for brus og leskedrikk. Dette synes Brænne-saft fra Folkestad er urettferdig.

Den lille saftprodusenten har siden sukkeravgiften ble innført i januar 2017 måtte øke prisen på alle sine produkter med ca tre kroner. Når statsbudsjettet ble sluppet tidligere denne uken ble det klart at sukkeravgiften kuttes ut, men ikke for brus og saft. 

– Produktene våre er nå på bristepunktet prismessig. Vi får ikke solgt dem om vi skrur opp prisen ytterligere. Jeg synes det er et merkelig og urettferdig tiltak. Det treffer veldig vilkårlig, forklarer saftgründeren.

LOKALT: Saften som er laget av Brænne-familien i over 100 år tappes nå på Lillestrøm utenfor Oslo, men oppskriften er den samme. FOTO: Morten Asbjørnsen 

Morsomt å drive

Volda mineralvatn som produserer Brænne-saft startet opp sin drift på ny for fire år siden. I 2015 satt Thomas Busker Larsen og hans gode kamerat Lars Erling Bjåstad Hovlid å diskuterte.

“Hadde det ikke vært gøy å blåse liv i Brænne saft igjen?”

Thomas Busker Larsen som er giftet inn i familien med den den leskende historien gikk pent til sin svigerfar Martin Brænne for å spørre om lov til å starte opp igjen driften. Brænne-familien fra Folkestad har tatt vare på alt av oppskrifter og yrkeshemmeligheter. Det var Brænne bare positiv til, så arbeidet for å få saften i produksjon igjen startet. 

Nå har de holdt på i saftbransjen i fire år, men det er ingenting man blir rik av.
– Vi gjør jo dette mest fordi det er gøy, og vi taper ikke penger på dette. Hadde dette vært det jeg gjorde på fulltid hadde det nok blitt mye sild og poteter til middag for å si det sånn. Saft og brus er jo et forbrukerprodukt. Det er noe som ikke koster allverdens, så man er avhengig av å selge veldig mye om man skal  tjene litt penger på det. 

Brennende engasjement

Brænne-saft hadde ikke vært mulig å få tak i siden 2009, så på Facebook og i lokalmiljøet var etterspørselen stor når de hadde bestemt seg for å starte opp igjen.


– Vår røde og gule saft er jo noe folk på Vestlandet har vokst opp med. Den  hører jo til barndommen for mange, så det er mye nostalgi i saften vår. 

 

– Vi startet opp i 2015 og tenkte at 4000 flasker, det måtte holde til å begynne med. Vi trodde at dette var noe som folk kanskje akkurat i nærområdet her ville sette pris på, men vi har jo aldri vært store. Plutselig en dag tikket det inn en bestilling fra Coop dagligvarekjede på 25.000 flasker, og det var ufattelig moro. Nå er vi jo å finne i de fleste Coop-butikker i Møre og Romsdal, noen plasser i Sogn og Fjordane, men også noen steder i Bergen, sier Larsen.

Rammer de største hardest

Siden Brænne-saft er en liten bedrift som driftes på deltid er det ikke de som rammes hardest. Større aktører med mange ansatte sliter mer.
– Jeg har hørt at Oskar Sylte fra Molde blir påvirket av sukkeravgiften i så stor grad at det kan gå utover arbeidsstokken, legger Larsen til.