Breddesatsing på islandsk

Breddesatsing på islandsk

Å satse på breddeidrett er å satse mot toppidrett, er filosofien til Haldor Haraldsson, trener for Voldas damelag i håndball. Strategien har han med seg fra hjemlandet Island og det er derfor klubben har arrangert gratis håndballskoler ved flere anledninger siste året. 

– Med gratis håndballskole satser vi på ung rekruttering og vi ser allerede resultater, sier Haraldsson.

I helgen deltok 70 barn på gratis håndballskole- og turnering. Hør radioreportasjen her:

Anette Berg, 27, er strek- og vingspiller for Voldas damelag og stilte opp som trener på håndballskolen. 

Volda-spiller Anette Berg og Volda-trener Haldor Haraldsson ser begge gratis håndballskole som en effektiv måte å rekruttere unge spillere på. 

– Jeg syns det er bedre planlagt nå enn før, med mye lek og variasjon for at ungene skal ha det gøy. Berg legger til at det unge miljøet i klubben også har vokst den siste tiden. 

Haraldsson understreker hvor viktig det er å utvikle spillere innad i klubben. "Breddesatsing er lik toppsatsing" sier han. På langsikt ønsker Haraldsson å bygge Volda håndball til den største klubben på Møre og ser derfor flere nødvendige tiltak.

Møtt med sammenligningen til Islands herrelandslag i fotball som etterlot hele verden med bakoversveis under EM i 2016, smiler Haraldsson.

– Islandsk håndball- og basketballag har prestert på like høyt nivå mye lengre enn fotballaget, fastslår han kjapt. 

Ser vi på norsk fotball og håndball er det den islandske filosofien som skaper best resultater. Av kvinne- og herrelandslagene i begge idretter er det bare ett av lagene som gjør det bra i turneringer, nemlig Thorir Hergeirssons kvinnelandslag i håndball. 

– Vi vil fange opp og utvikle flere spillere i Volda og omegn. Fra Island er jeg vandt med at trenere også er spillere og at også de yngre får prøve seg som spillere. 

Anette Berg tror lavterskeltilbudet med gratis håndballskole vil være effektivt med rekruttering fordi det gir flere muligheten til å prøve seg, uansett økonomisk situasjon i familien. 

Selger mer frukt enn søtsaker

Sunniva Bolseth står i kiosken for dagen og kan fortelle at fruktskålene er det som har solgt klart mest. Bolseth har døtre engesjert i både håndball og fotball, men ingen i aldersgruppene som fikk tilbudet om gratis håndballskole denne helgen. Hun forteller likevel at hun syns tilbudet er svært bra, men at selve arrangementet har vært bedre før.

Sunniva Bolseth stilte opp i kiosken selv om hun ingen av barna hennes deltok på håndballskolen denne gangen. 

– Jeg skulle ønske det ble lagt opp litt litt flere aktiviteter i løpet av hele helgen. Håndballskole på dagtid og ting som diskotek på kveldene. Det er rom for kreativitet, sier Bolseth. 

Hun mener håndballklubben har litt å lære fra Volda Turn- og Idrottslag (VTI) når det kommer til kreative arrangementer. Selv var Bolseth fotballspiller for VTI i ti-elleve år. 

 

Irene Humborstad stilte også opp i kiosken, med håndballdatter Ingrid Bjørdal (9) og sønn som vil bli håndballspiller,  Sverre Bjørdal (5).