"Hvem snakker for oss?" –Et talerør for muslimer flest

Bushra Ishaq

I 2017 ga Bushra Ishaq ut boken "Hvem snakker for oss?". Boken har fått mye medieoppmerksomhet, og onsdag besøkte hun Høgskulen i Volda for å fortelle om sine meninger. 

Foran et fullsatt auditorium tok Ishaq opp mange vanskelige spørsmål som nordmenn, muslimer og muslimske nordmenn får besvart i boken hennes. «Er muslimske verdier forenlig med et demokratisk styresett?». «Er hijaben kvinneundertrykkende?». «Hvor kommer fordommene fra?».

Bushra Ishaq (i bildet) fortalte om ny bok. Foto: Tormod Brekke. 

Selv sier hun at det er spørsmål av denne typen som har motivert henne til å fortelle det hun beskriver som «majoriteten av norske muslimer» sin historie.

– Denne boken er en stemme for alle muslimer som ikke får sin historie fortalt i media.

Hun viser til Retrievers undersøkelse om omtalen  av muslimer i media. Undersøkelsen viser at i 60 % av de over 50 000 norske nyhetssaker der islam var nevnt, handlet det om utenriksstoff. Da ofte i sammenheng med terrorisme og uro i land med et islamsk styresett.

– Jeg forstår godt at folk kan bli redde for muslimer med dette mediebildet.

Bushra Ishaq kom først i medias søkelys ved en tilfeldighet. Året var 2009 og en kollega i Muslimsk Studentsamfunn ville bruke hijab i politiuniformen sin. Debatten tok fyr, og midt oppe i ilden stod Ishaq. For henne har det nemlig alltid handlet om retten til å velge.

– Jeg selv burde få lov til å bestemme hvilken tolkningslinje av islam jeg følger, og dermed hvordan jeg skal leve livet mitt. Majoriteten av muslimer i Norge ønsker å ta del i norske tradisjoner, og dette er underkommunisert i media.

Ishaq mener at man må begynne å se mennesket fremfor religionen, hvilket hun føler NRK-suksessen «SKAM» gjorde på en god måte.

– «SKAM» skildret karakteren "Sana" som en vanlig jente med vanlige problemer. Det er dette det handler om, la muslimene bestemme hvordan de vil forholde seg til religionen sin, i stedet for å fortelle oss hva islam handler om.