Bytt til deg klær på Spinneriet

Byttedag

På lørdag arrangeres klesbyttedag på Spinneriet. Foto: Henrik Hokaasen Røyne

Lørdag 14. april har Voldas innbyggere mulighet til å levere inn gamle klær og få tilbake «nye». Slike bytter vil skje over hele landet samme dag.

Ingvild Sunde Stokke håper at mange kommer på lørdag.
Foto: Henrik Hokaasen Røyne

—Med dette vil vi være et motsvar til shoppingkulturen, forteller leder i natur og ungdom Volda, Ingvild Sunde Stokke.  

Lokallaget arrangerer for første gang i Volda klesbyttedag i samarbeid med Norges Naturvernforbund og Frivilligsentralen, på Spinneriet. 

Samme dag arrangeres minst 100 klesbytter rundt omkring i hele Norge. Dette er en del av Naturvernforbundets årlige arrangement «Den store klesbyttedagen». 

Lenge ønsket dette

—Jeg ble kontaktet av Naturvernforbundet med forespørsel om vi ville være med og arrangere en klesbyttedag, forteller Astrid Gjersdal fra Frivilligsentralen i Volda. 

Gjerdsdal kontaktet det lokale Natur og ungdom i begynnelsen av april og lurte på om de ville være med på prosjektet. Litt over en uke etterpå går arrangementet av stabelen. 

—Vi har lenge hatt lyst til å være med på noe slikt, men har ikke hatt mulighet før nå. Det har vært godt med litt drahjelp fra Frivilligesentralen, smiler Stokke. 

Onsdag var de igang med forberedelsene. Da Nærnett møtte arrangørene jobbet de med å sette opp en lite samarbeidsvillig mannekeng. Tre stykker måtte hjelpe, men til slutt klarte den nakne damen å stå av seg selv. 

Å få en mannekeng til å stå er vanskeligere enn det ser ut. Foto: Henrik Hokaasen Røyne

Håper på mye folk

Både Natur og ungdom og Frivilligesentralen ser fram til lørdagen. 

—Jeg tror folk kommer til å renne inn dørene. Kanskje mest unge damer, men vi ønsker alle velkommen, forteller Astrid Gjersdal.

Både Gjersdal og Stokke har et håp om at de med slike arrangement kan skape mer liv i Volda sentrum. Det er mange tomme lokaler på Spinneriet, og denne typen arrangement er en god måte å fylle dem på. 

Pia Insulan ønsker byttedagen velkommen.
Foto: Henrik Hokaasen Røyne

Brukt er kult

Bruktentusiast Pia Insulan er positiv til arrangementet. ​  ​

—Dette ønsker jeg velkommen. Det er et veldig godt tiltak. 

Insulan forteller at bruktmarkedet i Norge ikke er særlig stort sammenliknet med resten av Europa, men at det blir større og større. Det er et stadig økende miljøfokus, å kjøpe brukt har blitt det kule. 

—Ved å kjøpe brukt kan man ta hensyn til miljøet i tillegg til å få klær med sjel i.