Opptil 14 grader: Slik kan du starte påskeidyllen

Bare vårsletter: Phuridej Pinpho og Jo Martin Myking Barstad, leker seg på nakne åkerne utenfor huset sitt. Foto: Dina Storvik

Bare vårsletter: Phuridej Pinpho og Jo Martin Myking Barstad, leker seg på nakne åkerne utenfor huset sitt. Foto: Dina Storvik

Når helgen byr på varmegrader opp mot sommertemperaturer, har du kanskje tenkt deg ut i vårsolen med uvitenhet om hva du egentlig skal gjøre. La deg inspirere av de som allerede har tatt langhelg.

Solen skaper ikke bare stor fare for brilleskille og solbrente armer i før-påskefjellet. Har du tenkt deg ut opp i høyden i helgen bør du være tidlig ute.

Se opp for solskred i før-påskefjellet

Aud og Helge Åkernes er vante skikjørere, og kom torsdag fra Ålesund for å gå på Fingeren i Ørsta. De hadde flere tips å dele med andre turglade som har tenkt seg på topptur i løpet av helgen.

– Det kan være fare for såkalte solskred, som følge av at solen har stått rett på fjellsiden og varmet opp snøen over lengre tid, sier Helge Åkernes.

Vær varsom: Slik kan et skredvarsel se ut. Skjermdump: 05.04.2019, kl. 11.00. Varsom.no.
Vær varsom: Slik kan et skredvarsel se ut. Skjermdump: 05.04.2019, kl. 11.00. Varsom.no.

Ønsker du derfor trygge forhold med best mulig skikjøring, så er tidlig innmarsj å anbefale. Dette fikk paret Åkernes erfare da de passerte mange turgåere allerede før helgens start, torsdag formiddag.

På varsom.no er det mulig å følge med på skredvarselet. Likevel er ikke dette nødvendigvis nok, og Varsom skriver på sine nettsider at du alltid må huske å gjøre dine egne vurderinger lokalt.

«Det tas forbehold om at det kan forekomme feil og mangler. Et varsel er et hjelpemiddel, ikke en fasit.»

Helge Åkernes forteller også at han har erfart nytten av å ikke bare se på tallet på skredvarselet, men også gjøre seg oppmerksom på alt som skrives i detalj. Her kan det stå viktig informasjon, som ikke kan tolkes ut av ett enkelt tall.

I førpåskesolen: Aud og Helge Åkernes har reist fra Ålesund til Ørsta, for å anskaffe brilleskille på vei opp til Fingeren. Foto: Dina Storvik
I førpåskesolen: Aud og Helge Åkernes har reist fra Ålesund til Ørsta, for å anskaffe brilleskille på vei opp til Fingeren. Foto: Dina Storvik

Ikke overvurder vårvarmen

Selv om solen kan varme godt, og turopplevelsen kun virker som idyll, er det fortsatt viktig å ta med det vante utstyret. Helge Åkernes synes at mange har tendensen til å gå med for lette klær nå på våren.

– Du bør alltid ha med ekstra klær i tilfelle du blir liggende skadd, eller må hjelpe andre.

I tillegg presiserer han at det alltid er viktig med skredutstyr. Selv om det på varme dager kan virke deilig å grave seg ned i snøen, tar det ikke lang tid før du vil opp igjen.

Selv om det er viktig å ha med nok klær bør du likevel ikke glemme t-skjorten i helgens sommervarme. Gradene kan nemlig krype opp mot 14 røde, dette melder Meterologisk institutt.

Trekk til lavlandet

På en åker like ved Follestad i Ørsta cruiser det noen rundt på sitt motoriserte kjøretøy.

Firehjuling: Jo Martin på ATV-en utenfor huset i Ørsta. Foto: Dina Storvik
Firehjuling: Jo Martin Myking Barstad på ATV-en utenfor huset i Ørsta.
Foto: Dina Storvik

– Jeg har nettopp fikset på sykkelen, sier Phuridej Pinpho, og viser stolt frem motorcrossen

Kompisen, Jo Martin Myking Barstad, ankommer sletta på sin ATV, og på et øyeblikk er de begge over alle hauger. Lillebror står igjen på sykkelen, og titter etter gutta som er gamle nok til å kjøre med motor.

En drøy time unna ligger det øy på øy med turstier langs kysten, et annet mål dersom du ønsker en fargerik oase. Julie Enge Elboth har kommet fra Oslo for å oppleve Sunnmøre denne uken. Hun er en av de som nøt solstrålene på brygga i Fosnavåg, tidligere i uken.

– Jeg kom ut hit for å få en litt annen turopplevelse enn man pleier å få i høyfjellet på denne tiden av året. Det var virkelig ikke et dumt valg i dag.

Fåsnavåg brygge: Julie Enge Elboth, på sin første tur til Søre Sunnmøre. Foto: Dina Storvik
Fosnavåg brygge: Julie Enge Elboth, på sin første tur til Søre Sunnmøre. Foto: Dina Storvik

Elboth hoppet fra Bergsøy til Leinøy, Remøy og Runde. Med havgapet som utsikt oppdaget hun flere muligheter til aktivitet under gåturene, og innrømmer å ha blitt fristet til å se mer av omgivelsene ute på øyene. Der har hun blant annet speidet mot lave, gresskledde fjelltopper, sauene på beitet, og fargerikt sjøgress i vannkanten.

Fly mellom fjord og fjell

Er du av typen som ikke klarer å velge mellom å være i høyden eller på bakken, da er kanskje en helg i speedflyeren noe for deg. Noen som allerede har varmet opp er Marius Beck Dahle, som torsdag satte utenfor kanten på Rotsethornet i Volda, hele to ganger.

– Det fine med speedflying er den luftige naturopplevelsen, gjerne kombinert med en fjelltur med venner først.

I tillegg skryter Dahle om hvor fort det går ned igjen, og sier at en tur til Rotsethornet kan ta opp til en time å gå opp, men kun et par minutter å fly ned igjen.

Til tross for t-skjortetemperaturer som lokker mange luftsportutøvere i lufta bør de likevel være obs på varme dager.

Elboth har hoppet fra Bergsøy til Leinøy, Remøy og Runde. Med havgapet som utsikt han hun oppdaget flere muligheter til aktivitet under gåturene, og innrømmer å ha blitt fristet til å se mer av omgivelsene ute på øyene. Der har hun blant annet speidet mot lave, gresskledde fjelltopper, sauene på beitet, og fargerikt sjøgress i vannkanten.

Fly mellom fjord og fjell

Er du av typen som ikke klarer å velge mellom å være i høyden eller nede ved bakken, da er kanskje en helg i speedflyeren noe for deg. Noen som allerede har varmet opp er Marius Beck Dahle, som torsdag satte utfor kanten på Rotsethornet i Volda, hele to ganger.

Under vingen: Marius Beck Dahle kan på en dag krysse av både fjell og fjord på sin utsiktsliste. Foto: Marius Beck Dahle
Under vingen: Marius Beck Dahle kan på en dag krysse av både fjell og fjord på sin utsiktsliste. Foto: Marius Beck Dahle

– Det fine med speedflying er den luftige naturopplevelsen, gjerne kombinert med en fjelltur med venner på vei opp.

Han legger også til fordelen med at en tur til Rotsethornet kan ta opp til en time å gå opp, men kun et par minutter å fly ned igjen.

T-skjortevær lokker mange luftsportsutøvere i lufta, og finværet kan også være en utfordring, i følge Dahle.

– Det er fare for termiske forhold, som kan resultere i turbulent vind når sola er på sitt varmeste.

Dahle pakker med seg sine egne tips, og ser frem mot å nyte finværshelgen med trening i Loen.

Har du ikke lyst til å bevege deg så langt så er det heldigvis spådd solvegg hele helgen, og den trenger du ikke å gå så langt for å finne.

God helg!