Digitale førerkort kan danke ut plastkortene

Digitale førerkort

DIGITALE FØRERKORT ER FREMTIDEN: Jon Georg Dale tror digitaliseringen så vidt er i gang. Foto: Regjeringen.no

Samferdselsminister Jon Georg Dale tror at førerkort på mobiltelefonen er fremtiden. Til høsten lanserer regjeringen digitale førerkort. Dale har selv troen på at dette kan danke ut de fysiske kortene over tid.
 

Regjeringen mener at de har funnet løsningen for bilister som ofte glemmer lommebok med førerkort hjemme. Fra høsten er planen å gjøre førerkortene tilgjengelig på mobil. Dette betyr at man ikke trenger å ta med seg det fysiske førerkortet for å hente barna i barnehagen. I følge samferdselsminister Jon Georg Dale er dette en fin løsning, og et nyttig ledd i digitaliseringen av Norge. 

- Dette er et supplement til det vanlige førerkortet som er helt frivillig å bruke, og det fungerer som et fullgodt førerkort.

Kan erstatte det fysiske førerkortet

Selv om dette foreløpig kun er et alternativ til det fysiske førerkortet, tror Dale at på sikt kan de digitale førerkortene pensjonere plastkortene. I følge Dale er det mange fordeler med å ha førerkortene på mobilen. Informasjon og bilder kan mye raskere oppdateres ettersom det ligger digitalt, noe som kan gjøre det enklere å få oppdatert førerkortene sine. 

Samferdselsministeren frykter ikke i stor grad at sensitiv informasjon kan komme på avveie. Han poengterer det at selv i dag mister folk både pass og førerkort, og den digitale løsningen er helt frivillig foreløpig. 

Mange praktiske problem som kan oppstå

Mest sannsynlig vil det være oppstartsproblemer for dette prosjektet i følge Dale. Eksempler på mulige utfordringer kan være at man ikke har strøm på mobilen, eller at det ikke er mobildekning i området. Samferdselsministeren selv frykter ikke disse utfordringene og tror at dette kommer til å løse seg. 

- Det vil alltid være problemer når man skal innføre ny teknologi, men all erfaring tilsier at vi skal få til det på en god måte. 

Andre dokumenter på mobilen

Dale har voldsom tro på digitaliseringen av ulike personlige dokumenter og trekker frem at dette kun er én del av digitaliseringen av personlige dokumenter. I fremtiden forventer han at også andre kjøretøysrelaterte dokumenter blir gjort digitale. Blant annet vognkort er noe han tror at om noen år kan bli gjort digitalt. Selv om mye blir gjort digitalt må man fortsatt til trafikkstasjonen med legeattester, og andre lignende dokumenter for å få fornyet førerkortet. Dale selv sier det at her har de ikke funnet noen ny løsning enda, men at det kontinuerlig jobbes for å oppdatere og forbedre systemene.