En alternativ idrett for spillinteresserte

E–sport på Søre Sunnmøre

E-SPORTLIGA: Fifa er ett av spillene Tussa skal ha inn i ligaen.  Foto: Andreas Jakobsen

Tussa skal etablere en E–sport liga på Søre Sunnmøre. De får med seg en av Norges mest etablerte innen E–sport på laget.

Energi og kommunikasjonsselskapet Tussa skal etablere en E-sport liga for spillinteresserte på Søre Sunnmøre. Med seg på laget får Tussa manager for Norges mest kjente lag, Nordavind DNB, Ole Andreas Skår. Skår er selv fra Herøy, og forteller at de håper at ligaen skal være et alternativ til den ellers kjente Telenorligaen, som hittil har vært den store E-sportligaen i Norge.

Etterspørsel

Administrerende direktør i Tussa, Ivar Driveklepp sier at det har vært etterspørsel på dette, og at de nå håper at det kan bli et E-sportmiljø på Søre Sunnmøre. Driveklepp sier at det er for det meste ungdom som har etterspurt dette, og at de derfor skal ha temakvelder der de skal ut i kommunene på Søre Sunnmøre. Der skal de snakke med foreldre på barne- og ungdomsskole om konseptet og hvordan det skal foregå i praksis.

Primært fra Søre Sunnmøre

SPILLMASKINER: Det skal spilles på flere forskjellige spillmaskiner i ligaen. Her er en Playstation 4-kontroller.  Foto: Andreas Jakobsen

Ligaen er primært rettet mot spillere fra Søre Sunnmøre. Tussa har derfor en regel på at minst halvparten av laget må være fra Søre Sunnmøre, og der alle på laget må være norske. Det skal konkurreres i flere forskjellige spill, og det er derfor varierende på hvor stort antall spillere som må være fra Søre Sunnmøre på hvert lag.

Foreldrene er som oftest skeptiske

Videre forklarer Driveklepp at et ligasystem med skikkelig oppfølging av blant annet foreldreorganisasjonen Barnevakten. God informasjon til foreldre vil bli en prioritet. Det skape en bro mellom foreldre og ungdommen der det tidligere har vært et viss stigma i sammenheng med pc- og videospill. Dataspill sammenlignes ofte med det å kun sitte inne og lite fysisk trening.  Derimot for å nå lengst mulig innenfor E-sport er det helt vesentlig ha god fysiologisk helse, blant annet med tanke på konsentrasjon og reaksjonsevne. 

Fornøyd med hjelp

Driveklepp er fornøyd med at de får med seg Ole Andreas Skår som skal komme inn med sin kompetanse innen E-sport. Skår er manager for et av Norges beste E-sportlag, Nordavind DNB, som er kjente over store deler av E-sportmiljøet. Han kommer til å hjelpe Tussa en del i oppstartsfasen, og skal lage regelverket for ligaen.

Skår forteller at han har store forhåpninger for ligaen og at han tror det fort kan være over 100 påmeldte lag etter hvert.