Kun Frp vil endre på eiendomsskatten

eiendomsskatt og partiene

OMDISKUTERT SKATT: De som får makten i Ørsta kommune etter valget vil være med å bestemme eiendomsskattens fremtid. (Illustrasjonsfoto: Arkiv)

Eiendomsskatten er et hett tema i hele landet, og flere føler seg urettferdig rammet av forskjellene. Nærnett har pratet med politikerne i Ørsta om hva de tenker rundt eiendomsskatten.

ØRSTA: For mange er det vanskelig å forstå hva eiendomsskatten går ut på og hvorfor man må betale det man gjør. Kort forklart er eiendomsskatt noe som kommunen selv kan velge å legge på sine innbyggere, og som blir beregnet ut i fra den kommunale taksten på boligen, eller ut i fra formuegrunnlaget.

Det vil si at man må betale skatt ut ifra hva boligen din poteniselt er verdt.

For 2019 ble det valgt at den skal ligge på 2,0 promille i Ørsta.

Vi snakket med førstekandidatene i Ørsta og spurte hva de vil med eiendomsskatten om de kommer i posisjon etter valget.

Her er Ørsta-politikernes svar:

Gunnar Knutsen (Venstre):
– Vi vil ha den som den er. Vi trenger den etter investeringer i skole o.l.

Karen Høydal i (Ap):
– Ørsta kommune skal beholde eiendomsskatten som den er. Vi trenger den pga. investeringene som er gjort og vi vil ha den i to år til. Vi skulle ønske vi kunne fjerne den, men sånn som det er nå så trenger vi den.

Olav Øyehaug Opsvik (MDG):
– Vi mener den er ok som den er nå. Det er ikke min favorittskatt, for å si det sånn. All kritikken er berettighet, og den er urettferdig, men vi trenger den. Skatt er et godt system som gjør at vi har det godt i Norge og Ørsta er ikke verst i forhold til andre kommuner. Den politiske realiteten er at vi trenger den og vi vil beholde den som den er.

Anne Sølvi Vatne (Høyre):
– Den må vi nok beholde i inneværende periode pga. investeringer som er gjort i skolebygg, ny svømmehall, veier, osv. På sikt vil vi ha den vekk, men som det er nå, må vi beholde den på dagens nivå.

Hjørdis Almelid Vikenes (KrF):
– Vi er ikke for, men vi må ha den litt til. Vi vil ha den på et lavt nivå og ikke øke, men vi er for at den skal bli stående som den er. Hvor lenge den skal være som den er kommer an på investeringene som er gjort.

Odd Magne Vinjevoll (Frp):
– Vi vil få vekk den skatten. Det er den mest urettferdige skatten, og den tar ikke hensyn til hvor du bor, hvor du er i livet eller hvilke rammer du har. Det er en urettferdig skatt som mange vil bruke til sosial utjamning. Vi vil trappe den ned eller få den vekk.

Nærnett har prøvd å få kontakt med Stein Aam fra Ørsta Senterparti, men venter fortsatt på svar.

Klikk her for å se hvor mye du må betale i eiendomsskatt i NRK sin oversikt.