Holdbarhet fremfor estetikk

Ekstrem oppussing

Hvor det før vokste eføy, pryder nå varmepumper fasaden på samfunnshuset i Volda. Eføyen er fjernet, fordi den kan skade murveggen på bygget

Under kommunestyremøtet i Volda samfunnshus torsdag, uttrykte Benedikte Holmberg (V) misnøye med oppussingsarbeidet som er utført

Ikke alle er like fornøyde med det nyoppussa samfunnshuset. Lokalpolitiker og interiørarkitekt Benedikte Holmberg synes kommunen har gjort en dårlig jobb med å ivareta byggets historikk.

– Kommunen har hoppet bukk over eksisterende bygg, og resultatet er et samfunnshus med svekket identitet, sier Holmberg, som mener kommunen burde hentet inn fagkunnskap fra estetikere.

Benedikte Holmberg sier det er vanskelig å ikke se det nye samfunnshuset med interiørarkitektsøyet – selv i kommunestyremøte

Grelle lamper og varmepumper

Det gamle samfunnshuset hadde flotte lamper i taket, og var tidsriktig sett i sammenheng med annen 50-tallsarkitektur.

– Før oppussinga var samfunnshuset et signalbygg i Volda, men de nye grelle lampene og armaturen rundt gjør ikke samme jobben, mener Holmberg.

Hun mener kommunen burde gjort mer for å sørge for at historikken i huset ble videreført, og legger til at kritikken ikke gjelder bare for interiøret.

– Kladasene av varmepumper på framsida er heller ikke særlig flatterende for fasaden, og jeg håper det er lagt planer for å skjule disse mer, sier hun.

– Estetikk er et vanskelig fag, fordi alle mener noe om hva de synes er fint. Det går greit når folk dekorerer hjemme, men i det offentlige rom synes jeg det er viktig at man skaper rom folk vil være i.

Skylder på budsjett

Tor Vegard Søvik, ingeniør i kommunens eiendomsavdeling, har jobbet på oppussingsprosjektet. 

– Selv om vi ikke har hentet inn interiørarkitekt på prosjektet, har vi forsøkt å ta hensyn til estetikken. Dette er det vi har fått til innenfor budsjettrammene, sier Søvik.

Slik ser det ut inne på det nye samfunnshuset i Volda. Bildet er tatt under seniordans på fredag.
Slik ser det ut med den nye armaturen og belysningen på samfunnshuset. Bildet er tilfeldigvis tatt under seniordans på fredag.

Han sier også at det kan være vanskelig å finne noe tidsriktig som produseres i dag, og varmepumpene vil etter hvert få spilekledning for å skjule de noe mer.

– Skiferen er også byttet ut, fordi den gamle skifertypen var utsatt for spalting. Vi har derfor prioritert holdbarhet over estetikk, sier han.

På sin side mener Holmberg derimot at pengene kunne strukket lenger.

– Ikke alt fint trenger å være dyrt, og hadde man hentet inn riktig kompetanse, tror jeg man kunne fått et mye bedre resultat for pengene, sier Holmberg.