Elektronisk heroin

Elektronisk heroin

Voldastudent Simen Langeland spilte dataspill 10 timer hver dag Foto: privat

Spillavhengighet er et større problem enn rus for ungdommer som havner på utsiden av skole og jobb, mener NAV i Trondheim.

De har anslått at om lag 50 og 60 prosent av unge som hverken jobber eller er i skolegang, sliter med overdreven spilling.

– Det å snu døgnrytmen og være oppslukt av spill og mindre opptatt av en del andre ting er noen av problemene ved overdreven spilling, forteller psykolog Hermod Peder Langlo i Ørsta.

Voldastudent Simen Langeland (23)  har selv vært avhengig av såkalt «gaming» og spilte en del dataspill på videregående skole. Etter videregående jobbet han i en 100 prosent stilling og spilte, i snitt seks og en halv time hver dag.

Simen Langeland. 

Ti timer om dagen                                                     

 – I helgene kunne jeg spille ti timer om dagen, noe som påvirket både kosthold og døgnrytme sier Simen.

 Han forteller at man sover ganske dårlig når man bruker så mye tid på skjerm. Han gikk opp 13 kilo etter å ha sluttet med spilling.

Simen var spesielt hektet på dataspillet «League of Legends». Dette er et spill innen kategorien «Multiplayer Online Battle Arena» (MOBA). I slike spill der man ofte sitter hjemme og «gamer» mot andre, ute på en virtuell slagmark.  

126 døgn med League of Legends

Simen viser meg en nettside ved navn wol.gg, en nettside der man kan se statistikker på hvor lang tid man har brukt på et bestemt dataspill. Simen har tilbragt totalt 3024 timer i «League of Legends»-universet, noe som tilsvarer 126 døgn.                                                                                              

I dag har trening blitt et godt alternativ for Simen.

– Når jeg så dette så skjønte jeg at jeg kanskje burde bruke tid på andre ting, innrømmer han.

Nettstedet wol.gg viser hvor mye tid Simen har brukt på "gaming". 

Ødelagt fritid

 –  Enkelte kaller spillavhengighet «elektronisk heroin», og de blir fryktelig avhengige av det.

Det sier Sverre Aasbakk som er ungdomsveileder ved NAV Østbyen i Trondheim i et intervju med NRK Trøndelag. Han forteller også til NRK at ungdom trekker seg vekk fra familie og venner. De sitter alene og spiller samt unngår til og med å dele måltider med andre, og ordner seg mat på egenhånd.

Simen kjenner seg igjen i påstandene NAV legger frem, og mener at metaforen «elektronisk heroin» stemmer ganske bra. Han forteller at å spille så mye har gått utover skolegangen hans.

– Hver gang jeg hadde skolearbeid å gjøre, så sa jeg til meg selv at jeg kan spille litt til. Dermed utsatte jeg ofte de viktigere ting, forteller Simen.

Voldastudenten har et klart budskap å gi til dem som er avhengige av spilling i dag.

– Ikke se på gaming som en hovedarena å være sosial. Det er ikke der man treffer venner!

Hvis du sliter eller kjenner noen som sliter med spillavhengighet er det mulighet til å oppsøke hjelp. Foruten psykolog er spillavhengighet.no en løsning.