Tapt omsetning og vaskeutgifter: Butikkene sendte regninga til kommunen

Erstatning etter arbeid i miljøgata

FRUSTRERT: – Nå er tålmodigheten slutt, sier Sigrid Jønsson. Hun driver Trådkråa i gata som skulle bli en flott "miljøgate" i Hareid. Nå er prosjektet langt på overtid. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

I Kjøpmannsgata på Hareid har det til nå bare vært to butikker. Sigrid Jønsson mener det er uholdbart at kommunen ikke har tatt hensyn til butikkene når de har drevet med arbeid utenfor inngangsdøra i flere måneder. 

HAREID: Jønsson sitter i styret i næringsforumet på Hareid og driver garnbutikken TrådKråa. Ane Sofie Breivik Blindheimsvik driver butikken E-design. De to butikkene har felles inngang. Siden før fellesferien har kommunen drevet med vegarbeid rett utenfor butikkvinduene deres.

(Saka fortsetter under bildet)                                            

Miljøgata i Hareid
MILJØGATE UTEN MILJØ: Kjøpmannsgata på Hareid skulle bli en flott miljøgate, men i mange måneder har det vært en pågående byggeplass utenfor butikkene. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

– Vi har opplevd masse negativitet som vi underveis har klart å snu til positivitet, helt til nå. Men nå vet jeg ikke hvor mye mer tålmodighet jeg har.  De skulle være ferdig til fellesferien med hele gata, sier Jønsson til Nærnett. 

Tap av omsetning

Jønsson og Blindheimsvik har sett på omsetningene fra 2017 og 2018. De forteller at 2019 har vært dårligere enn de to foregående årene. Derfor har de kommet fram til en sum hver for tap i omsetning som de mener skyldes arbeidet i miljøgata. De har sendt klagebrev til Hareid kommune og to fakturaer for tapt omsetning på grunn av pågående arbeid i fra mai til september.

 Fakturaene er til sammen på mange titalls tusen kroner. 

– Jeg håper at kommunen er såpass at de betaler, sier Jønsson. 

(Saka fortsetter under bildet)

Sigrid Jønsson
OPPGITT: Sigrid Jønsson har sett seg lei på at inngangspartiet til butikken hennes er en byggeplass. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

Kunder har selv fortalt Jønsson at de heller reiser andre steder for å handle. Både på grunn av dårlig fremkommelighet, men også på grunn av mangel på parkeringsplasser i nærheten av butikkene. 

Jønsson forteller at bare halve gata nå er ferdig og at resten er som en hinderløype. I tillegg er det hullete vei og kaos utenfor inngangsdøra. Det har det vært siden 3. juli. 

– Jeg har vært kjempepositiv hele tiden og forsvart de som driver og graver utenfor døra. Men det jeg ikke visste var at arbeiderne tok ferie rett etter at de hadde gravd et stort hull utenfor døra vår. Og slik sto det i fire uker. Da var det ikke særlig fremkommelig for rullestol- og rullatorbrukere og barnevogner. 

Hun forteller at kundene har vært litt sure for at det ikke har vært mulig å parkere utenfor butikkene. Noen har til og med sagt at de heller handler garnet sitt en annen plass.  

Utslett og medisin på resept

VANSKELIG RENHOLD: Ane Sofie Breivik Blinddalsvik driver E-design som ligger vegg i vegg med Trådkråa. Hun har måttet vaske og tørke støv i butikken flere ganger daglig under byggeprosessen. Derfor har hun nå sendt regning til kommunen. 

Ikke bare skremmer arbeidet kundene fra å handle, og at det blir vanskeligere å holde det rent. Ane Sofie Blindheimsvik som driver E-design forteller at én av hennes ansatte fikk utslett og ble rødmusset i hele ansiktet på grunn av alt støvet som kom inn i butikken. Etter dette måtte hun ha medisin på resept for allergien.  

– Det har vært problemer for kunder med barnevogn og de som er dårlig til beins å komme seg inn i butikken mens arbeidet har pågått, forteller Blindheimsvik. 

Sa de skulle bli ferdig

Jønsson er oppgitt over mangelen på informasjon om hvorfor arbeidet har gått så tregt i Kjøpmannsgata. Hun fikk beskjed om at "deres" side av gata skulle være ferdig forrige uke.  Når hun ser utenfor døra, er cirka to meter ferdigstilt. Hun sier at mer informasjon kunne spart de for mye frustrasjon. 

Arbeidet skulle opprinnelig være ferdig før fellesferien, men er nå tre måneder på overtid. 

PROSJEKTSKISSE: Dette er skissen over hvordan det er meningen at miljøgata i Hareid skal se ut til slutt. 31. januar 2019 skrev Hareid kommune på sine hjemmesider at arbeidet med miljøgata starter. (Illustrasjonsfoto: Hareid kommune)

Jønsson har under arbeidsprosessen vært i kontakt med Vebjørn Groven. Han er prosjektleder på vegne av kommunen.  Som butikkeier opplever Jønsson at hun har måttet mase på han for å få vite hva som foregår. 

– Jeg syns ikke de som jobber utenfor her fortjener kjeft, så jeg syns det er er synd. Men nå er tålmodigheten slutt, sier hun. 

Hun har fått beskjed om at arbeidet skal være ferdig i løpet av oktober. Det har Jønsson imidlertid ingen tro på. 

Føler seg ikke prioritert

Likevel sier hun at hun forstår at det oppstår uventede hindre når man jobber og at det derfor kan ta lengre tid enn planlagt. Men hun mener det nå har tatt ufattelig lang tid med det som kunne vært løst kjappere, om det hadde blitt prioritert. 

MILJØGATE: Det står uferdig i Kjøpmannsgata på Hareid. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

– Jeg syns det er ille når jeg ser at det er folk og arbeider med noe oppe i rundkjøringen, og så står det stille utenfor her. Da mener jeg at vi ikke blir prioritert, avslutter Jønsson. 

Har forståelse

Prosjektleder Vebjørn Groven sier han har stor forståelse for at folk syns at arbeidet har tatt lang tid. 

– Det er dessverre slik at når jobber med grunnarbeid så støter man på en del utfordringer som man ikke vet om på forhånd. Kombinert med store endringer, har arbeidet tatt lengre tid enn planlagt, skriver han i en e-post til Nærnett. 

På spørsmål om hvorfor ikke den siden av gata, som E-design og Trådkråa ligger på, ble ferdig forrige uke, svarer Groven at det var det som var planen. Men at det har vært en forsinkelse i arbeidet med legging av kantstein, og at det arbeidet må ferdigstilles før asfalten legges. 

– Planen er at alt det store arbeidet skal være ferdig i løpet av oktober. Men noe av jobben avhenger av været, derfor må vi vente med blant annet gummidekket og planting til våren. 

Groven sier at alle har fått lik informasjon. Han sier at det har vært mange endringer som har gjort det vanskelig å spikre en absolutt fremdrift og tidsskjema. Han sier også det er beklagelig hvis enkeltbutikker føler seg forskjellsbehandlet, men at de har informert aktørene direkte og fortløpende. 

Håpløst og forkastelig

Idar Flø er leder i Hareid næringsforum. Han har tidligere ytret kritikk mot byggearbeidet i Kjøpmannsgata. Han sier at han er klar over butikkeiernes frustrasjon, og forstår dem godt. 

– Det er håpløst og forkastelig mot de som driver butikk i gata der, sier han.  

FOR TREGT: Leder i Hareid næringsforum mener at Tilseth jobber for tregt i det som skal bli miljøgata. (Foto: Privat)

Flø nevner både hullet som ble gravd utenfor inngangsdøra til butikkene før arbeiderne gikk ut i ferie. Og at arbeiderne okkuperer de få parkeringsplassene som er igjen, slik at folk som er dårlig til beins ikke kommer seg inn i butikkene. 

Flø mener at Vegard Groven har gjort så godt han kan, og fortsatt gjør sitt ytterste for å få ting til å fungere. Men at kommunen generelt har hatt for dårlig dialog med butikkene. Han sier også at firmaet som gjør jobben i gata, Tilseth AS, har vært for dårlig til å se behovet til butikkene. 

– Vet hva vi styrer med

Erik Tilseth er daglig leder i Tilseth AS,  firmaet som utfører arbeidet med Miljøgata. Han sier at lederen i Hareid næringsforum kan uttale seg og mene det han vil.

– Vi har jobba innen faget i over 40 år, så vi vet hva vi styrer med. 

Han forteller at det er to grunner til at prosjektet er forsinka. Den viktigste grunnen er komplikasjoner og uenigheter om utkjøp av grunn, og avtaler mellom private og kommunen. Dette skulle ifølge Tilseth ha vært på plass før påske, men har pågått inntil nylig. Han sier at dette har ført til oppstykket arbeidsprosess for firmaet på stedet. 

Har tilrettelagt

Når det kommer til at de ansatte okkuperer kundeparkeringen utenfor butikkene i gata, sier Tilseth at det er til dels sant. Arbeiderne har i korte perioder brukt parkeringen i gata. Han sier at de har nå satt større fokus på å stoppe dette. 

– Som nevnt tidligere, har vi hele tiden tilrettelagt for tilgang til alle butikker, med midlertidig grusa gangvei, plassbygde ramper og ikke minst sikring og inngjerding av vårt arbeid, sier Tilseth.

Tilseth vil minne om at de i sin kontrakt har tillatelse til å stenge gata helt ved behov.  

– Noe vi ennå ikke har gjort, da vi gjør vårt ytterste for å unngå komplikasjoner for alle. 

I tillegg, forteller Tilseth, at det har vært noe mer arbeid med gamle rør og kabler. Han mener ikke at de er for få folk i arbeid på prosjektet.  

Trekk pusten og planlegg julegate?

 

BLIR FINT: Daglig leder i Tilseth AS sier han daglig møter folk som ser hvor fint resultatet er i ferd med å bli. (Foto: Håkon Kvam Lyngstad)

– Jeg har full forståelse for at flere syns at dette tar for lang tid, at det er komplisert med parkering og mye støy og støv, sier Tilseth.

Han sier  det er vanskelig for dem å ta godt nok hensyn til alle parter, men at de gjør sitt beste. Han føler at de, sammen med Hareid kommune, klarer det på en god måte. 

– Jeg møter folk til daglig som er blide og ser hvor fint resultatet er i ferd med å bli. Vi vil oppfordre de som er negative her til å trekke pusten, vente noen uker og se. Kanskje bør de begynne planlegging av julegate? Det sier Tilseth som forsikrer at resultatet blir svært bra.    

Vurderer kravene


Christina Steffenssen er enhetsleder for kommunalteknikk og vann, avløp og renovasjon i Hareid kommune.  Hun sier at kommunen nå vurderer kravene om erstatning for tapt omsetning fra E-design og Trådkråa. 

– Vi er i en prosess der vi vurderer kravene. Vi kan ikke si noe mer på dette tidspunktet. Å se på det jurdiske, inngår også i denne prosessen, sier Steffenssen.