Høye elver kan gi forurenset vann

Etter regnet kommer solen

TA FORBEHOLD: Helgeværet åpner for nye fjellturer, men ta forbehold på fjellet. (Foto: Morten Asbjørnsen)

Etter regnet kommer solen, og uværet på Vestlandet ser ut til å erstattes med temperaturer rundt tyve grader og strålende sol nå til helgen.

Til tross for at brå svinginger i værforhold forekommer ofte på Vestlandet, er det likevel greit å ta noen ekstra hensyn om du skal bevege deg oppover i fjellene til helgen. 

Gammel fugl- og dyrelort

Som en konsekvens av de tunge regnbygene som har herjet på Vestlandet, er det få elver som ikke driver høyere enn vanlig. Om du har tenkt deg ut i naturen når solen titter frem i helgen, kan det være lurt å ha med drikkevann hjemmefra,  og unngå å drikke fra de rennende elvene, i følge seniorrådgiver på avdeling for smitte fra mat vann og dyr i Folkehelseinstituttet, Susanne Hyllestad.

Seniorrådgiver på avdeling for smitte fra mat vann og dyr i Folkehelseinstituttet, Susanne Hyllestad (Foto: FHI)

– Rundt om i naturen finner vi forskjellige typer forurensing, og når det regner som det har gjort nå, så tar elvene med seg mye av dette, forteller Hyllestad. 

Du blir sjelden noe sykere enn feber- og diarésyk om du først skulle fått i deg forurenset vann, men Folkehelseinstituttet oppfordrer likevel til å ta noen forhåndsregler om du skal på fjelltur denne helgen.

– Hvis man drikker forurenset vann kan man få mageinfeksjon, oppkast og diaré, men det går nok over etterhvert. Om du har svakt immunforsvar kan det være greit å være ekstra oppmerksom, sier Hyllestad. 

Hyllestad forteller også at det i sjeldne tilfeller kan være risiko for smitte av harepest gjennom drikkevann, hvor drikkevannet da må kokes før det kan drikkes. 

OBS! I Ørsta er det for øyeblikket meldt kokevarsel på drikkevannet

Unormale elveforhold

Til tross for at det er meldt strålende sol, vil man likevel kunne se konsekvensene av regnbygene flere steder i naturen, ifølge Åsmund Steen i Ålesund-Sunnmøre Turistforening.

Åsmund Steen i Ålesund-Sunnmøre Turistforening (FOTO: Privat)

– Akkurat nå er det søkkvått overalt, og myrene er helt fulle. Vannføringen vil være større enn normalt, noe som igjen kan påvirke både passasjer og broer, forteller Steen.

Terrenget vil nemlig ikke være spesielt preget på noen annen måte enn at det blir bløtt, men det kan likevel være greit å være ekstra varsom hvis du beveger deg opp mot snøgrensa. 

– Om du har med deg sunn fornuft vil en fjelltur gå helt fint denne helgen. Det kan være glatt mange steder, og snøsmelting som følge av varmere temperaturer kommer til å føre til mer vannføring, sier Steen til Nærnett.

Steen forteller at effekten på vannføringen som kommer som følge av stormen som har vært vil avta relativt fort.