Nedleggingen av flyruter til og fra Hovden skaper problemer 

– Færre flyavganger er kjempekrise for næringslivet

Fra 1.april skal Widerøe kutte 4000 flyavganger i Norge. FOTO: Arkiv

Næringsliv, skoler og helsevesen på Søre Sunnmøre protesterer på nedleggingen av flyruter til og fra Ørsta/Volda lufthavn Hovden. Nå har de sendt brev til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

I februar kunngjorde Widerøe at de skal kutte 4000 flyavganger fra 1.april. Flyrutene Oslo-Hovden kl.08.00 og Hovden-Oslo kl.09.25 er to av rutene som legges ned.

En nedleggelse av denne ruten kan føre til at det blir problematisk å reise tur-retur Oslo og Ørsta/Volda på samme dag, noe som kan påvirke næringslivet på Søre Sunnmøre.

– Krise for næringslivet

Mannen som står i spissen for protesten er Jan Thormodsæter, daglig leder i Mafoss (Maritim forening for Søre Sunnmøre).

I protestbrevet som er sendt til samferdselsministeren har Thormodsæter fått med seg signaturer fra 13 aktører fra mellom annet næringsliv, skole  og helsevesen på Søre Sunnmøre.

–  De som har signert representerer en forening eller et firma. Det betyr at flere tusen stiller seg bak protesten. For eksempel har rektor Johann Roppen ved Høgskulen i Volda signert. Da representerer rektoren hele høgskolen, sier Thormodsæter.

Syv rederi, fem verft, seks utstyrsbedrifer og SpareBank1 Søre Sunnmøre har ikke signert , men de har sagt at de støtter protestbrevet som er sendt. 

Jan Thormodsæter er hovedpersonen bak protesten. FOTO: Erik Kristoffer Jørgensen

– Dette er kjempekrise for næringslivet, det private og helsefrakt. Vi skal selge varene våre, og vi er avhengige av å få kunder hit for å se på hva vi kan tilby, sier Thormodsæter om mulige konsekvenser av nedleggingen av flyruter. 

Han synes det er synd at det blir mindre forutsigbarhet når det blir færre flyruter.

– Når vi skal reise til Oslo for et møte har vi færre muligheter til å reise. Direkterutene blir færre, og vi må kanskje fly via Sogndal der det er mye ustabilt vær. 

Forutsigbarheten er viktig for oss, presiserer han.

Uenig med samferdselsministeren 

Knut Arild Hareide kom med en kort uttalelse i februar der han svarte på kritikken om å kutte flyavganger fra Hovden.

Knut Arild Hareide mener det fremdeles skal være greit å komme seg til og fra Oslo/Hovden på samme dag. FOTO: Stortinget

Hareide sa at det vil fremdeles være mulig å komme seg til og fra Oslo på én dag, til tross for at morgenruten blir fjernet. 

– Det er litt for lettvint å si. En færre avgang fører til at det blir mer press på andre avganger, og da går prisene opp. Dette påvirker ikke bare næringslivet, men også det private. Plutselig blir det fullt på andre avganger, og da må man bruke tid på å reise til Vigra, sier Thormodsæter. 

Synes du de kunne ha kuttet en annen rute i stedet?

– Nei, absolutt ikke. Vi må opprettholde de flyavganene som er. Antall avganger som er nå er et minimum, mener Thormodsæter.